Desert Portokalopita - placinta greceasca cu portocale si iaurt

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Grecia. Cum sa faci Desert Portokalopita - placinta greceasca cu portocale si iaurt

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert Portokalopita - placinta greceasca cu portocale si iaurt

 

Deși mie îmi plac, în general, prăjiturile cu ciocolată amară și cu fructe acrișoare, am fost surprinsă plăcut de această prăjitură. A fost foarte aromată și absolut delicioasă.  M-am inspirat de la Savori Urbane și am folosit mai puțin zahăr, decât era în rețeta originală și a fost perfectă așa. E o prăjitură care merită încercată. Vă invit să o încercați și voi.

 

INGREDIENTE
400 g foi subțiri de plăcintă 250 g iaurt grecesc cu 10% 4 ouă 100 g zahăr măcinat coaja rasă de la 3 portocale medii 300 ml suc de portocale (2-3 portocale în funcție de cât sunt de zemoase) 1 lingură esență de vanilie un praf de sare 200 g unt gras topit (cu 82%) 50 ml ulei de măsline sau unt gras Sirop: 300 ml apă 100 g zahăr 1 linguriță esență de vanilie sucul stors de la o portocală mare În plus 1 portocală pentru decor (felii) unt pentru uns tava

Se spală portocalele cu apă fierbinte. Se începe cu siropul pentru că acesta are nevoie de 8-10 minute de fierbere și trebuie să se și răcorească înainte de a fi turnat peste prăjitură. Într-o cratiță potrivită se pune apa, zahărul, vanilia și se lasă să fiarbă. Se stoarce și sucul unei portocale și se adaugă și se lasă să fiarbă cca. 8 minute (de când începe să clocotească). Siropul trebuie să scadă un pic dar nu să devină gros ca mierea! Eu am râmas cam cu 600 ml de sirop. Se dă cratița deoparte și se lasă siropul la răcorit. Se rade fin coaja a 2-3 portocale, apoi se taie în jumătate și se scurge sucul. Se păstrează 300 ml de suc proaspăt de portocale în care se pune și coaja rasă fin. Se separă ouăle și se mixează jumătate din zahărul măcinat cu gălbenușurile, timp de 3-4 minute până când se obține o compoziție spumoasă, mai deschisă la culoare.

Se topește untul și se lasă la răcorit. Se toarnă untul topit, sucul de portocale și iaurtul grecesc în mixul de gălbenușuri și se încorporează cu mixerul. Se pune cuptorul la încins la 170 C (sus, jos + ventilație) respectiv treapta medie la cele pe gaz. Separat se mixează albușurile cu un praf de sare și și apoi se adaugă și restul de zahăr măcinat și se mixează până când se obține o bezea fermă și lucioasă. Se pune mai întâi 1/3 din spumă peste mixul de gălbenușuri cu iaurt și se amestecă energic cu spatula de mână. Apoi se adaugă și restul de albușuri și se încorporează delicat cu mișcări de sus în jos, cu grijă să nu se strivească spuma. Foile de plăcintă se taie în fâșii late de 1 cm ca pe tagliatelle, apoi se scutură bine astfel încât să nu fie lipite între ele și se așează într-un bol mare. Se toarnă crema de mai sus peste fâșiile de aluat și se amestecă totul lejer cu spatula. Se tapetează cu hârtie de copt fundul unei tăvi, iar pereții se ung cu unt și se toarnă compoziția în ea. Se decorează cu jumătăți de felii subțiri de portocale. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 170 C și se coace prăjitura timp de 45-50 de minute. Imediat ce se scoate tava cu prăjitură din cuptor se toară siropul peste ea. Prăjitura fierbinte va absorbi imediat siropul aromat și dulce. Se lasă prăjitura să se răcorească 30 de minute și se scoate din tavă și se servește.

Ingrediente Desert Portokalopita - placinta greceasca cu portocale si iaurt

400 g foi subțiri de plăcintă

250 g iaurt grecesc cu 10%

4 ouă

100 g zahăr măcinat

coaja rasă de la 3 portocale medii

300 ml suc de portocale (2-3 portocale în funcție de cât sunt de zemoase)

1 lingură esență de vanilie

un praf de sare

200 g unt gras topit (cu 82%)

50 ml ulei de măsline sau unt gras

Sirop:

300 ml apă

100 g zahăr

1 linguriță esență de vanilie

sucul stors de la o portocală mare

În plus

1 portocală pentru decor (felii)

unt pentru uns tava

Categorii