Desert prajitura aniversara cu mousse de cirese si ciocolata alba

Reteta culinara din categoria Prajituri. Cum sa faci Desert prajitura aniversara cu mousse de cirese si ciocolata alba

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura aniversara cu mousse de cirese si ciocolata alba

 

O doamna mi-a cerut sa ii fac o simpla prajitura pentru ziua ei, nu a cerut tort ca nu vrea musafiri, asa ca i-am facut aceasta prajitura de care a fost super, super incantata si multumita! Un deliciu!

Pentru blat: 6 oua 120g zahar 120g faina 1 lingurita praf de copt esenta de vanilie esenta de rom un praf de sare 60ml lapte 60ml ulei 10g cacao Pentru mousse-ul de ciocolata alba: 100g ciocolata alba 200ml frisca lichida fierbinte 200ml frisca lichida rece 1 lingurita zahar pudra 3 foi gelatina/ 8g gelatina granule apa pentru hidratarea gelatinei optional: bomboane rafaello sau alte bomboane preferate Pentru mousse-ul de cirese: 200g cirese congelate 80g zahar 2.5 foi de gelatina 200ml frisca lichida 1 lingurita zahar pudra Pentru glazura: 100g ciocolata alba 100ml frisca lichida fierbinte 1 foaie gelatina/ 2g gelatina granule apa pentru hidratarea gelatinei Pentru insiropat foile am folosit apa zahar si esenta de vanilie dupa gust si dupa cum doriti foile sa fie insiropate!!!

Pentru blat: Separam ouale, iar prima data mixam albusurile cu un praf de sare pana se intareste ca o spuma, apoi mixam galbenusurile cu zaharul pana isi schimba culoarea, adaugam laptele, uleiul si vanilia, mai amestecam putin, apoi adaugam faina si praful de copt cernute impreuna si amestecam, vom obtinute un aluat destul de tare. Cu o spatula luam din albusurile spuma si mixam pana obtinem o commpozitie mai moale, apoi turnam toata spuma de albusuri si ne folosim de spatula sa amestecam usor de jos in sus pana obtinem un aluat omogen si aerat. Impartim compozitia in 2 parti egale si o parte punem cacaoa si esenta de rom, amestecam usor pana la omogenizare. Turnam compozitia rezultata in tavi separte de 18/28 cm tapetate cu hartie de copt si le coacem la cuptorul preincalzit la 160°C pentru circa 20. Cand sunt gata lasam blaturile sa se raceasca complet in tava, apoi le scoatem si nivelam marginile care sunt putin mai inalte, apoi asezam blatul maro in tava tapetata cu folie de plastic sau folie de acetat si ne ocupam de sirop si creme! Pentru mousse-ul de ciocolata alba: Frisca lichida fierbinte o turnam peste ciocolata alba si o lasam cateva secunde sa se topeasca, apoi cu o spatula incepem sa amestecam pana ciocolata este topita complet. Adaugam glatina hidratata si omogenizam. Separat mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine spumoasa, apoi le unim si cu o spatula amestecam usor pana obtinem o crema pufoasa si delicioasa. Pentru mousse-ul de cirese: Punem pe intr-un ibric ciresele cu zaharul pana se topeste, chiar daca ciresele sunt intregi, le trecem printr-un blender normal sau folosim unul vertical pana obtinem o pasta.  Trecem piureul printr-o sita pentru a fi cat mai fin si adaugam gelatina hidratata in apa rece, daca nu s-a topit in totalitate il mai incalzim putin pe baie de aburi. Iar daca folositi gelatina granule este mai simplu ca trebuie incalzita la microunda si adaugata in piureul caldut, eu folosesc foi si daca nu este suficient de cald, gelatina nu se topeste in totalitate si o pun pe baie de aburi...asta asa ca sfat!!! Lasam sa ajunga la tempertura camerei, iar intre timp mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi turnam pireul de cirese peste frisca batuta si omogenizam totul cu o spatula pana obtinem un mousse aerat si super gustos!!! Pentru glazura: Turnam frisca fierbinte peste ciocolata alba, omogenizam si adaugam gelatina hidratata in apa rece, apoi o turnam peste crema de cirese. Asamblare: In tava tapetata cu folie de plastic sau folie de acetat asezam blatul maro, insiropam, turnam mousse-ul de ciocolata, aseam jumatati de bomboane rafaello, nivelam frumos, asezam a doua foaie de blat vanilat si dam la rece 20-30 minute, apoi turnam mousse-ul de cirese, din nou la rece 30 minute, iar la final glazura de ciocolata. Optional puteti face cateva modele roz -  eu am topit putina ciocolata alba am adaugat colorant si din loc in loc am pus ciocolata si cu o scobitoare am facut diverse modele, atentie glazura sa nu fie tare! Am ornat simplu pentru un sarbatorit, care a cerut doar o simpla prajitura!

Ingrediente Desert prajitura aniversara cu mousse de cirese si ciocolata alba

Pentru blat:

6 oua

120g zahar

120g faina

1 lingurita praf de copt

esenta de vanilie

esenta de rom

un praf de sare

60ml lapte

60ml ulei

10g cacao

Pentru mousse-ul de ciocolata alba:

100g ciocolata alba

200ml frisca lichida fierbinte

200ml frisca lichida rece

1 lingurita zahar pudra

3 foi gelatina/ 8g gelatina granule

apa pentru hidratarea gelatinei

optional: bomboane rafaello sau alte bomboane preferate

Pentru mousse-ul de cirese:

200g cirese congelate

80g zahar

2.5 foi de gelatina

200ml frisca lichida

1 lingurita zahar pudra

Pentru glazura:

100g ciocolata alba

100ml frisca lichida fierbinte

1 foaie gelatina/ 2g gelatina granule

apa pentru hidratarea gelatinei

Pentru insiropat foile am folosit apa zahar si esenta de vanilie dupa gust si dupa cum doriti foile sa fie insiropate!!!

Categorii