Desert prajitura cu blat de bezea, jeleu de zmeura si iaurt de mango - reteta nr. 700

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura cu blat de bezea, jeleu de zmeura si iaurt de mango - reteta nr. 700

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura cu blat de bezea, jeleu de zmeura si iaurt de mango - reteta nr. 700

 

Pentru ca am ajuns la reteta cu nr. 700, nu m-am putut abține să nu marchez acest eveniment cu un tort delicios. Văzusem de curând la Katty un tort apetisant cu albuș și cocos pe care îl marcasem și îl aveam în minte, pentru că aveam o mulțime de albușuri adunate în congelator.  Am modificat reteta dupa bunul meu plac. Am facut un jeleu de zmeura si am folosit un iaurt de mango si vanilie. A ieșit o bunătate și îi mulțumesc lui Katty pentru idee și o sărut.

pentru blat: 11 albusuri 11 linguri de zahar 8 linguri nuca de cocos 4 linguri de faina 5 g praf de copt un vârf de cuțit de sare esență de vanilie pentru jeleu de zmeura: 400 g zmeura congelata 4 linguri de zahar 20 g amidon de porumb pentru crema: 400 g, iaurt cu mango si vanilie 200 g frisca (cu minim 30% grasime) 10 g gelatină 4 linguri de zahar pudra cu aroma de vanilie

Amestecam albusurile la temperatura camerei cu sarea, apoi adaugam zaharul macinat si amestecam pana obtinem o bezea tare. Adaugam nuca de cocos, faina, esenta de vanilie si praful de copt si amestecam usor cu o spatula. Turnati 2/3 din compozitie in tava mare de aragaz, pe hartie de copt si coaceti 15-20 minute la 170 grade C, pana se rumenesc usor. Transferați aluatul pe un prosop umed și îndepărtați hârtia de copt. Aluatul ramas se toarna in tava de aragaz, doar jumatate din tava si se da la cuptorul preincalzit si se lasa la copt 15-20 de minute. Lăsați foile să se răcească. Tăiați foaia mare în jumătate și obțineți 3 bucăți egale. Pentru jeleu se fierbe zmeura cu zaharul 5-10 minute. Lăsați zmeura să se răcească, apoi treceți-le printr-o sită. Intr-o cana se pun cateva linguri de sos de zmeura si se adauga amidon si se amesteca, apoi se toarna acest amestec peste sosul de zmeura si se da la fiert la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa si apoi se lasa la racit.

Pentru crema, mai intai hidratati gelatina in 60 ml apa rece. Bateți smântâna pentru smântână rece cu zahărul până se întărește. Adăugați iaurtul și amestecați bine.

Topiți gelatina la bain marie, lăsați-o să se răcească apoi amestecați-o cu 2 linguri de smântână, apoi turnați-o peste smântână și amestecați ușor cu o spatulă.

Se unge fiecare dintre cele 3 blaturi cu jeleu de zmeura si se aseaza un blat pe o farfurie si se toarna deasupra 1/3 din crema si se niveleaza. Asezati al doilea blat si turnati deasupra 1/3 din crema si nivelati. Asezati al treilea blat si turnati restul de crema si nivelati. Lasam prajitura la rece cel putin 2 ore si apoi o pudram cu nuca de cocos si servim.

Ingrediente Desert prajitura cu blat de bezea, jeleu de zmeura si iaurt de mango - reteta nr. 700

pentru blat:

11 albușuri

11 linguri zahăr

8 linguri nucă de cocos

4 linguri făină

5 g praf de copt

un praf de sare

esență de vanilie

pentru jeleu de zmeură:

400g zmeură congelată

4 linguri zahăr

20g amidon de porumb

pentru cremă:

400 g, iaurt cu mango si vanilie

200 g smântână pentru frișcă (cu minim 30% grăsime)

10 g gelatină

4 linguri zahar pudră cu aromă de vanilie

Categorii