Desert prajitura cu blat de ciocolata si mousse de cafea

Reteta culinara din categoria Prajituri. Cum sa faci Desert prajitura cu blat de ciocolata si mousse de cafea

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura cu blat de ciocolata si mousse de cafea

 

"Retete festive de iarna" O prajitura festiva pentru mesele de sarbatoare pentru cei care iubesc ciocolata si cafeua! Aromele se imbina perfect, iar gustul prajiturii este pe masura!

 

INGREDIENTE
Pentru blatul de ciocolata: 120 g unt 100 g ciocolata (50% cacao) 150 g faina 6 oua un praf de sare 175 g zahar 30 g cacao 1 lingurita praf de copt 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu Pentru sirop (mie imi place sa fie foarte bine insiropat): apa zahar dupa gust esenta de vanilie (cantitatile in functie de preferinte) Pentru mousse-ul de cafea: 150ml cafea tare (facuta la aparat) 50g ciocolata neagra 3 linguri zahar (daca va place mai dulce mai adaugati 1 sau 2 linguri in plus) 6g gelatina optional: 1 lingura amaretto, cognac sau visinata ( eu am pus visinata) 250ml smanatana pentru frisca neindulcita 1 lingura zahar pudra

Pentru blat:

Intr-un bol punem untul si ciocolata taiate marunt si le topim la microunde sau le punem intr-un ibric si le topim la foc mic (cum va este mai usor), apoi lasam sa se racoreasca. Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul si mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare. Punem faina amestecata cu praful de copt, bicarbonatul si cacaoa, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam totul foarte bine. La final, adaugam ciocolata topita cu untul si omogenizam. Turnam compozitia rezultata intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 30 minute. Cand este gata il lasam sa se raceasca complet.

Pentru sirop:

Punem pe foc, intr-un ibric apa cu zaharul si lasam la foc mare 2-3 minute , apoi dam deoparte, adaugam vanilia si lasam sa se raceasca. Pentru mousse-ul de cafea: Punem gelatina la hidratat in 3 linguri apa rece. cafeaua, ciocolata si zaharul le punem intr-un ibric, pe foc si amestecam pana omogenizam bine cele 3 ingrediente, apoi dam deoparte si lasam sa se racoreasca, dupa care adaugam gelatina pusa cateva secunde la microunda, lingura de visinata, amestecam si lasam lichidul sa se raceasca complet. Mixam smantana pentru frisca foarte bine impreuna cu zaharul pudra, apoi turnam amestecul de cafea rece peste frisca si cu un tel omogenizam foarte bine compozitia. Asamblare: Blatul in taiem in 2, iar in tava in care am copt blatul punem folie de plastic, asezam prima jumatate de blat, insiropam, turnam mousse-ul de cafea, nivelam, asezam ultimul blat, insiropam si invelim tava cu folie de plastic apoi dam la frigider pana a doua zi! Pentru decor puteti face o glazura din ciocolata sau ornati cu frisca, eu l-am preferat simplu! Sper sa va placa!

Ingrediente Desert prajitura cu blat de ciocolata si mousse de cafea

Pentru blatul de ciocolata:

120 g unt

100 g ciocolata (50% cacao)

150 g faina

6 oua

un praf de sare

175 g zahar

30 g cacao

1 lingurita praf de copt

1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu

Pentru sirop (mie imi place sa fie foarte bine insiropat):

apa

zahar dupa gust

esenta de vanilie

(cantitatile in functie de preferinte)

Pentru mousse-ul de cafea:

150ml cafea tare (facuta la aparat)

50g ciocolata neagra

3 linguri zahar (daca va place mai dulce mai adaugati 1 sau 2 linguri in plus)

6g gelatina

optional: 1 lingura amaretto, cognac sau visinata ( eu am pus visinata)

250ml smanatana pentru frisca neindulcita

1 lingura zahar pudra

Categorii