Desert prajitura cu blat din albus cu nuca si crema de caramel cu mascarpone
Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura cu blat din albus cu nuca si crema de caramel cu mascarpone
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert prajitura cu blat din albus cu nuca si crema de caramel cu mascarpone
Am avut adunate albusuri de la maioneza si am zis ca trebuie sa fac ceva din ele, asa ca, am facut acesta delicioasa prajitura care a fost foarte apreciata si s-a terminat rapid. Ca sa fac o prajitura mai inalta si aspectoasa am folosit si biscuiti sa am mai multe straturi de foi. Foarte buna combinatia de caramel cu mascarpone!:X
INGREDIENTE
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare iar cand cresc in volum adugam zaharul si mixam pana devine o bezea lucioasa si ferma . Adaugam faina amestecata cu miezul de nuca si praful de copt si amestecam cu ajutorul unei spatule de jos in sus cu atentie pana incorporam treptat toate ingredientele amestec.
Am pregatit tava mare de la aragaz, o hartie de copt si am turnat compozitia , am nivelat si am introdus tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 15-17 minute sau pana este facuta, testul cu scobitoarea.
Am scos tava din cuptor si am lasat-o sa se racoaresca. Dupa ce s-a racit foaia am taiat-o in doua.
Crema
Am pus zaharul la caramelizat intr-o cratita ( trebuie sa aiba o culoare aramie nu foarte inchisa la culoare ca devine amar) am tres cratita de pe foc si am pus untul taiat cubulete,am amestecat bine pana s-a topit si l-am lasat sa se racoreasca la temperatura camerei.
Am omogenizat mascarponele si l-am lasat la temperatura camerei. Dupa ce a ajuns la aceeasi temperatura caramelul si mascarponele le-am mixat impreuna adugand si doua linguri de cacao ( am vrut sa obtin o crema mai inchis la culoare)
Asamblare:
Pentru asamblarea prajiturii m-am folosit de rama reglabila.
Am impartit crema in 3 parti egale si am trecut la umplere foilor. Prima foaie a fost bezea cu nuca, apoi crema, a doua un strat de biscuiti -crema, iar foaie bezea cu nuca-crema si ultimul strat de biscuiti peste care voi pune ciocolata.
Am inferbantat frisca lichida si am turnat peste ciocolata rupta bucatele, am lasat 2-3 minute si am mixat. Acest amestec l-am pus peste ultimul strat de biscuiti si am adugat ornamente.
Prajitura se da la rece si se portioneaza a doua zi cand stratul de biscuti s-a inmuiat.
Pofta buna!
Ingrediente Desert prajitura cu blat din albus cu nuca si crema de caramel cu mascarpone
Blat
6 albusuri
100 gr zahar pudra
100 gr nuca maruntita la robot
3 linguri faina
1/2 lingurita praf de copt
un praf de sare
Crema
300 gr zahar
200 gr unt
250 gr mascarpone
2 linguri de cacao
o lingurita de esenta vanilie
Biscuiti obisnuiti pentru 2 straturi 32 bucati
Decor
200 gr ciocolata
150 ml frisca lichida
ornamente de care va plac voua