Desert prajitura cu blat din albusuri cu ciocolata si crema de vanilie

Reteta culinara din categoria Prajituri. Cum sa faci Desert prajitura cu blat din albusuri cu ciocolata si crema de vanilie

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura cu blat din albusuri cu ciocolata si crema de vanilie

 

"Retete festive de iarna" O idee de prajitura atunci cand va raman albusuri! A iesit un adevarat deliciu!

 

INGREDIENTE
Pentru blat: 8 albusuri un varf de cutit de sare 160 g zahar esenta de rom 100 g unt 150 g faina 2 lingurite praf de copt 170 g ciocolata 55% cacao Pentru sirop: 1 ceasca cu apa zahar dupa gust esenta de vanilie Pentru crema: 2 galbenusuri 50g zahar 25g amidon de porumb un praf de sare esenta de vanilie dupa gust 250ml lapte 250ml smantana pentru frisca + 1 lingura zahar pudra

Pentru blat: Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma. Separat, topim ciocolata impreuna cu untul pe baie de aburi, apoi dam deoparte sa se racoreasca. Intre timp cernem faina cu praful de copt si le adaugam peste bezeaua de albusuri amestecand cu o paleta de jos in sus, iar la final turnam ciocolata topita in fir subtire, romul si omogenizam. Turnam compozitia rezultata intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si dam prajitura la cuptor pentru 40 minute la 170°C. Pentru sirop: Incalzim intr-un ibric apa, zaharul si vanilia pana da in clocot, apoi dam deoparte si lasam sa se raceasca. Pentru crema: Aceasta crema este asemanatoare cremei patissiere doar ca diferenta este ca are mau mult amidon pentru a o tine legata!!! Intr-un ibric punem laptele pe foc impreuna cu vanilia pana dau aproape in clocot. Separat (cat timp fierbe laptele), intr-un bol punem galbenusurile cu zaharul, amidonul si sarea, amestecam bine toate ingredientele, apoi in fir subtire turnam putin cate putin din laptele vanilat amestecand continuu. Compozitia rezultata o turnam inapoi in ibric si dam din nou pe foc, la flacara mica, amestecand continuu pana compozitia se ingroasa, apoi lasam sa dea 2,3 clocote pentru a se gati si amidonul. Dam deoparte, lasam se se racoreasca amestecand din cand in cand pentru a nu forma coaja, apoi o punem intr-o folie de plastic si o lasam se se raceasca complet. Cand crema este rece, mixam repede smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine pufoasa, apoi adaugam crema fiarta si mixam pana obtinem o crema pufoasa si gustoasa. Pe un platou, fund de lemn sau farfurie (ce va place) asezam blatul, insiropam dupa preferinte cu mai mult sau mai putin sirop, apoi punem crema de vanilie, nivelam si deasupra am ales sa raz niste ciocolata.

Ingrediente Desert prajitura cu blat din albusuri cu ciocolata si crema de vanilie

Pentru blat:

8 albusuri

un varf de cutit de sare

160 g zahar

esenta de rom

100 g unt

150 g faina

2 lingurite praf de copt

170 g ciocolata 55% cacao

Pentru sirop:

1 ceasca cu apa

zahar dupa gust

esenta de vanilie

Pentru crema:

2 galbenusuri

50g zahar

25g amidon de porumb

un praf de sare

esenta de vanilie dupa gust

250ml lapte

250ml smantana pentru frisca + 1 lingura zahar pudra

Categorii