Desert prajitura cu ciocolata si aroma de portocale
Reteta culinara din categoria Prajituri. Cum sa faci Desert prajitura cu ciocolata si aroma de portocale
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert prajitura cu ciocolata si aroma de portocale
Pentru blat m-am inspirat de la draguta de Oana Placinta, zicea ea ca e cel mai bun blat umed pe care il foloseste la diverse prajituri, asa ca am pus la pastrare reteta acestui blat si hop a venit si momentul sa-l folosesc ( chiar e delicios si eu nu-s fan cafea). Pentru cei care se vor intreba '' ce sunt si cu gramajele astea, de 166, 133,etc'' nu aveti decat sa va intrebati, inseamna ca nu aveti alta treaba :))))))))))))))))))))))))))))))
Blat tava 25/35 cm 133 g ciocolata neagra Callebaut 80 g cafea fierbinte ( eu am pregatit niste expreso, ca tot am scula ca ce sa fac cafeaua, desi nu beau) 166 g iaurt grecesc cu 10 % grasime 133 g ulei 3 oua mari 200 g faina 200 g zahar farin 66 g cacao de buna calitate 5 g praf de copt 2 g sare toate ingredientele sunt in grame Krant 200 g nuca prajita linguri pline cu zahar Crema 300 g ciocolata cu aroma de portocale sau orice fel de ciocolata aveti 500 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime, Pilos am avut eu 10 g gelatina+ 30 ml apa rece 80 ml lapte cu 3,5% grasimeBlat : Intr-un castron am amestecat faina, zaharul farin, cacao, sarea si praful de copt. Peste ciocolata neagra am turnat cafeaua expresso, am asezat castronelul pe baie de abur si am amestecat pana ce ciocolata a devenit fluida.In alt castron am amestecat cele 3 oua cu ulei si iaurt, apoi am incorporat ciocolata topita, la final am adaugat ingredientele solide. Am amestecat cat sa le incorporez bine, nu trebuie exagerat cu amestecatul. Am tapetat tava cu hartie de copt, am pus compozitia in tava, am nivelat si am bagat tava la cuptorul preincalzit la 170-180 grade, dupa 10 min am micsorat temperatura, am copt blatul cca 30 min sau am testat cu degetul, daca nu se lipeste compozitia de deget este gata. Am scos tava din cuptor, am asezat blatul pe masa pe un gratar si am lasat sa se raceasca bine.
Krant : Nuca am prajit-o, am curatat-o de coji si am taiat-o grosiuer. Am pus zaharul sa se caramelizeze, apoi am adaugat nuca si am amestecat energic, am intins krantul pe un fund uns cu ulei si am aplatizat, am lasat sa se raceasca bine apoi am maruntit krantul.
Crema : Am pus gelatina la hidratat in apa rece. Am mixat smantana pentru frisca, nu am exagerat cu mixatul, nu am avut nevoie de o frisca ferma. Intr-un castron de inox am pus ciocolata si laptele si am pus castronul pe baie de abur, am amestecat pana ce ciocolata a devenit fluida, am incorporat si gelatina hidratata si am lasat sa se raceasca compozitia pana ce temperatura a scazut la 30 grade. Am incorporat frisca batuta si am adaugat si cca 150 g krant.
Asamblare : Am folosit tava in care am copt blatul, tava cu pereti detasabili, pe care am imbracat-o in folie alimentara, am indreptat blatul cu ajutorul unui cutit zimtat. Am asezat blatul in tava, am adaugat crema peste blat, am nivelat si am presarat restul de krant si blatul ramas, pe care l-am maruntit bine.Am dat tava la frigider cateva ore, apoi am portionat-o cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte.
Ingrediente Desert prajitura cu ciocolata si aroma de portocale
Blat tava 25/35 cm
133 g ciocolata neagra Callebaut
80 g cafea fierbinte ( eu am pregatit niste expreso, ca tot am scula ca ce sa fac cafeaua, desi nu beau)
166 g iaurt grecesc cu 10 % grasime
133 g ulei
3 oua mari
200 g faina
200 g zahar farin
66 g cacao de buna calitate
5 g praf de copt
2 g sare
toate ingredientele sunt in grame
Krant
200 g nuca prajita
linguri pline cu zahar
Crema
300 g ciocolata cu aroma de portocale sau orice fel de ciocolata aveti
500 ml smantana pentru frisca cu 36% grasime, Pilos am avut eu
10 g gelatina+ 30 ml apa rece
80 ml lapte cu 3,5% grasime