Desert prajitura cu ciocolata si frisca ( reteta nr.900 de dulciuri)

Reteta culinara din categoria Prajituri. Cum sa faci Desert prajitura cu ciocolata si frisca ( reteta nr.900 de dulciuri)

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura cu ciocolata si frisca ( reteta nr.900 de dulciuri)

 

Am si eu un fix sa ajung sa postez 1000 de retete de dulciuri, am ajuns la 900, mai am un pic, un fleac. Deci veniti in vizita sa am pentru cine sa fac dulciuri :))))))))))))))))). Si pentru ca mi-am facut aprovizionarea cu ciucalata de mai multe feluri si arome, am zis sa prestez o prajitura, nu foarte complicata dar delicioasa, zic eu ca eu pot sa ma si contrazic daca vreau. 

Blat ( 23/23 cm) 4 oua mari 110 g zahar 85 g faina 35 g cacao 25 ml apa 35 ml ulei 5 g praf de copt un praf de sare Sirop 100 g zahar 250 ml apa 50 ml cogniac Alexandrion 5 stele ( sa ne magnetizam nitel, zic) 25 g miere Glazura 120 g ciocolata cu aroma de migdale 50 ml smantana pt. frisca Pilos 36% grasime Frisca 450 ml smantana pt. frisca Pilos 36% grasime 30 g zahar pudra Decor 2 praline cu fistic razuite

Blat : Am tapetat cu hartie de copt o tava patrata dimensiuni 23/23 cm. Intr-un castron am cernut faina, cacao si praful de copt. Am amestecat apa si uleiul. In alt castron am pus ouale am adaugat un praf de sare si am mixat 2-3 min apoi am adaugat zaharul si am mixat pana ce si-au dublat volumul. Am adaugat uleiul si apa si am mai mixat 2-3 min, la final am incorporat ingredientele uscate, amestecand cu un tel. Am turnat compozitia in tava, am preincalzit cuptorul la 180 grade si am copt blatul cca 16-17 min, nu mai mult ca se usuca prea rau blatul. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca bine.

Sirop : Am caramelizat zaharul, apoi am adaugat apa, atentie la aburi, am lasat sa fiarba pana ce zaharul sa topit. Am stins focul si am lasat la racit siropul. Separat am amestecat mierea cu coniacul si am adaugat amestecul in sirop cand acesta sa racit bine.

Frisca: Intr-un vas mai inalt , timut la frigider cca 15 min, am pus smantana rece, am adaugat zaharul pudra si am mixat pana am obtinut o frisca ferma.

Glazura : Am pregatit-o cand m-am apucat de asamblat prajitura. Pe baie de abur am topit ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca.

Asamblare prajitura : Am taiat marginile blatului racit, apoi am impartit in 9 parti aproximativ egale, pe mine m-a chinuit talentul si am masurat blatul, 18/18 cm, deci mi-au iesit 9 prajituri cu latura de 6 cm. Fiecare bucata de blat am inmuiat-o in sirop, am asezat-o pe un platou, apoi am glazurat cu ciocolata topita. Am lasat sa se raceasca glazura, apoi am ornat cu frisca si decorat cu praline cu fistic dare prin razatoarea mica. Cand nebuna , adica io, nu are ce face se apuca sa si catareasca prajitura, cca 170 g o prajiturica motata si un pic alcoolica. Sa aveti pofta.

Ingrediente Desert prajitura cu ciocolata si frisca ( reteta nr.900 de dulciuri)

Blat ( 23/23 cm)

4 oua mari

110 g zahar

85 g faina

35 g cacao

25 ml apa

35 ml ulei

5 g praf de copt

un praf de sare

Sirop

100 g zahar

250 ml apa

50 ml cogniac Alexandrion 5 stele ( sa ne magnetizam nitel, zic)

25 g miere

Glazura

120 g ciocolata cu aroma de migdale

50 ml smantana pt. frisca Pilos 36% grasime

Frisca

450 ml smantana pt. frisca Pilos 36% grasime

30 g zahar pudra

Decor

2 praline cu fistic razuite

Categorii