Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura
Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura
Am facut un inventar prin frigider si cu ce am gasit, am incropit o prajiturica tare buna si de sezon. Albusurile le aveam in congelator si le tot mutam dintr-un loc in altul, mai aveam in galetusa putina branza cremoasa, am oprit cca 400 g zmeura de la prepararea gemului, acu' vreo 2 zile si am zis ca trebuie facut loc prin frigider. :D Nu l-am facut degeaba. :)))
INGREDIENTE
Pt. blat:
8 albusuri (de la congelator) un praf de sare 200 g zahar 100 g faina alba 100 g migdale macinate 1/2 plic praf de coptPt. crema de branza:
300 g branza cremoasa 3-4 lg zahar pudra (sau dupa gust) 1 lgt esenta de vanilie 100 ml frisca lichida 200 ml smantana pentru frisca 2 lg zahar pudraPt. jeleul de zmeura:
400 g zmeura 1/2 pahar cu apa zahar dupa gust (eu am pus 100 g) 1 frunza de menta proaspata 1 plic gelatina 100 ml apaBlatul: Albusurile se scot de la congelator inainte cu o zi pentru a se putea dezgheta. Se presara un praf de sare si se mixeaza. Se adauga treptat zaharul si se continua mixarea pana se obtine o crema densa, tare. Separat se amesteca faina alba cu migdalele macinate si praful de copt. Se toarna in 2-3 reprize si se amesteca prin invaluire pana la incorporare. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 25-30 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca putin dupa care se pune pe un gratar, se indeparteaza hartie de copt si se lasa sa se raceasca complet. Intre timp se prepara jeleul de zmeura.
Jeleul de zmeura: Intr-o craticioara se pune zmeura impreuna cu zaharul si apa. Se lasa sa fiarba pentru 5 minute. Se ia de pe foc, se lasa putin sa se raceasca apoi se da zmeura prin sita pentru a indeparta semintele. Se pune jeleul obtinut intr-o craticioara, se adauga frunza de menta si se lasa sa mai fiarba putin. Se mai adauga zahar daca este nevoie. Se ia de pe foc si se lasa la racit.
Gelatina se pune la hidratat in cei 100 ml apa. Dupa ce s-a hidratat, se toarna peste jeleul care este partial racit (sa nu fie foarte fierbinte) si se amesteca bine pentru a se dizolva bine gelatina. Se lasa sa se raceasca pana incepe sa se inchege usor.
Crema de branza: Se mixeaza branza cu zaharul pudra si esenta de vanilie.
Separat se mixeaza frisca lichida cu smantana pentru frisca, impreuna cu cele 2 lg de zahar pudra pana se intareste. Se amesteca cu crema de branza, folosind o spatula. Din frisca se pastreaza cateva linguri pentru ornat.
Se unge blatul bine racit cu crema de branza. Se niveleaza frumos si se da la rece.
Dupa ce s-a racit si a inceput usor sa se inchege gelatina, se scoate prajitura de la rece si se toarna deasupra, niveland repede si cu grija. Se da din nou prajitura la rece pana a doua zi. Se orneaza cu moatze din frisca ramasa si zmeura proaspata. Se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!
Ingrediente Desert prajitura cu crema de branza si jeleu de zmeura
8 albusuri (de la congelator)
un praf de sare
200 g zahar
100 g faina alba
100 g migdale macinate
1/2 plic praf de copt
300 g branza cremoasa
3-4 lg zahar pudra (sau dupa gust)
1 lgt esenta de vanilie
100 ml frisca lichida
200 ml smantana pentru frisca
2 lg zahar pudra
400 g zmeura
1/2 pahar cu apa
zahar dupa gust (eu am pus 100 g)
1 frunza de menta proaspata
1 plic gelatina
100 ml apa