Desert prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de rodie

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de rodie

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de rodie

 

Trebuia să fac ceva dulce pentru sfârșitul de săptămână, așa că am folosit ce aveam în casă; ouă, zahăr, făină, smântână, mascarpone, ciocolată, două rodii care dădeau semne de uscare și vreo 75-100 de grame de nuci rumenite și mărunțite... Am făcut așadar destul de repede o prăjitură delicioasă, cu gust dulce acrișor (de la rodie și lămâie) și am însiropat blatul, așa cum mi-am promis în urmă cu ceva timp, pentru că așa mi se pare mult mai bine.

 

INGREDIENTE
Pentru blat: 6 ouă 150 grame de zahăr tos 1 plic de zahăr vanilinat 1 praf de sare extrafină 150 grame de zahăr coajă răzuită de lămâie 75-100 grame de nuci rumenite și mărunțite 1 borcan de gem Pentru cremă: 250 grame de mascarpone Pentru frișcă: 250 ml de smântână 1 praf de sare extrafină 100 grame de zahăr pudră 1 plic de zahăr vanilinat Pentru jeleu: 200 ml de suc de rodie 2 linguri de amidon alimentar 1 lingură de zahăr tos Pentru sirop: 4 linguri de zahăr tos 150 ml de apă zeama de la 1/2 lămâie Pentru decor: 50 grame de ciocolată neagră 1 lingură de ulei de alune de pădure

Pentru blat, se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare, până ce încep să ia volum. Atunci se adaugă zahărul vanilinat și cel tos, puțin câte puțin, mixând întruna.

Se adaugă apoi, gălbenușurile și coaja răzuită de lămâie, continuând mixarea. La urmă se încorporează făina și nuca rumenită și mărunțită, amestecând ușor, pentru a nu pierde din volum, cu ajutorul unei furculițe.

Se toarnă compoziția în tava în care în prealabil s-a pus hârtie de copt și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos (Se poate verifica dacă este gata, cu o scobitoare).

În timp ce blatul se coace în cuptor, se face siropul (puțin legat) din apă și zahăr, se dă la răcit și apoi se adaugă în el zeama de lămâie.

Pentru cremă se prepară mai întâi frișca. Se mixează smântâna rece cu un praf de sare extrafină, după care se adaugă zahărul vanilinat și cel tos, treptat, mixând mereu, până ce rezultă o frișcă bine legată.

Se mixează 1 minut mascarponele, după care se încorporează în el frișca preparată anterior. Când crema este gata se dă la frigider, până ce blatul va fi pregătit.

Când blatul este copt, se scoate din cuptor și se lasă la răcit, după care se taie la orizontală, în două foi.

Se însiropează foaia de blat de la baza prăjiturii, se unge uniform cu gem, după care se întinde o jumătate din cantitatea de cremă de mascarpone. Se însiropează și cealaltă foaie de blat, pe partea care se suprapune peste crema de mascarpone și apoi se unge cu restul de cremă.

Se storc semințele de rodie, se filtrează sucul și se adaugă zahărul și amidonul. Se amestecă ingredientele și se dă crăticioara la foc mic, amestecând întruna, până ce jeleul începe să se îngroașe. Atunci se ia crăticioara de pe foc, se mai lasă să se răcorească 2-3 minute, amestecând mereu în el, după care se toarnă în strat uniform, peste prăjitură.

Se lasă prăjitura să se răcească, după care se îndepărtează marginile, se porționează și se decorează cu 50 grame de ciocolată topită la bain-marie cu o lingură de ulei de alune de pădure (sau de floarea soarelui).

Ingrediente Desert prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de rodie

Pentru blat:

6 ouă

150 grame de zahăr tos

1 plic de zahăr vanilinat

1 praf de sare extrafină

150 grame de zahăr

coajă răzuită de lămâie

75-100 grame de nuci rumenite și mărunțite

1 borcan de gem

Pentru cremă:

250 grame de mascarpone

Pentru frișcă:

250 ml de smântână

1 praf de sare extrafină

100 grame de zahăr pudră

1 plic de zahăr vanilinat

Pentru jeleu:

200 ml de suc de rodie

2 linguri de amidon alimentar

1 lingură de zahăr tos

Pentru sirop:

4 linguri de zahăr tos

150 ml de apă

zeama de la 1/2 lămâie

Pentru decor:

50 grame de ciocolată neagră

1 lingură de ulei de alune de pădure

Categorii