Desert prajitura cu crema de vanilie si crema de nuci
Reteta culinara din categoria Prajituri. Cum sa faci Desert prajitura cu crema de vanilie si crema de nuci
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert prajitura cu crema de vanilie si crema de nuci
''Retete festive de iarna''
INGREDIENTE
Foi : Margarina la temperatura camerei impreuna cu galbenusurile si zaharul farin se mixeaza bine, apoi se adauga faina si amoniacul stins cu otet. Albusurile cu un praf de sare se mixeaza pana se obtine o spuma tare si se incorporeaza in amestecul de margarina, oua si faina. Se imparte in 3 parti egale amestecul, intr-o parte de adauga si cele 2 linguri de faina . Se tapeteaza tava cu hartie de copt, se intinde blatul cat mai uniform, se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 grade, se coace cca 10 min. Se procedeaza la fel si cu celelalte doua foi. Se obtin 3 foi, doua albe si una cu cacao, foile nu sunt foarte groase.
Crema de vanilie: Galbenusurile cu zaharul si cu amidonul se amesteca, apoi se dilueaza cu lapte, se pune vasul pe baie de abur si se amesteca continuu pana incepe sa se ingroase. Se trage de pe foc, se adauga si esenta de vanile, apoi de acopera cu o folie alimentara direct pe suprafata cremei, se da la rece. Untul la temperatura camerei se mixeaza bine, apoi se adauga cate o lingura din crema de vanilie racita, se mixeaza, se procedeaza asa pana ce se termina de incorporat toata crema de vanilie.
Crema de nuci : Laptele si zaharul se pun la fiert, cand incepe sa clocoteasca se adauga ciocolata si se lasa pana ce se topeste toata ciocolata. Se trage de pe foc si se adauga nuca macinata , apoi se incorporeaza untul moale si esenta de rom.
Asamblare : Tava se imbraca in folie alimentara, se aseaza prima foaie alba in tava, se intinde o parte din crema de vanile, mai mult de jumatate din crema, peste crema se aseaza foaia cu cacao, se preseaza putin, se intinde crema de nuci, peste care se aseaza foaia alba, se preseaza putin sa se faca aderenta cu crema, se intinde si restul de crema de vanilie. Se lasa la rece cca 30 min, apoi se decoreaza cu ciocolata topita. Se lasa prajitra la rece pana adoua zi cand se portioneaza cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte.
Ingrediente Desert prajitura cu crema de vanilie si crema de nuci
Foi - tava 36/25
8 oua
350 g margarina rama
250 g zahar farin
280 g faina
2 linguri cacao
1 pliculet amoniac stins cu otet
Crema vanilie
500 ml lapte
6 galbenusuri
200 g zahar
50 g amidon
250 g unt 80 % grasime
esenta vanilie
Crema de nuci
160 ml lapte
200 g nuca prajita si macinata
150 g ciocolata neagra callebaut
100 g zahar
150 g unt cu 80 % grasime
1 fiola esenta de rom
Glazura
ciocolata topita7u