Desert prajitura cu crema din gem de caise si cu alune

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura cu crema din gem de caise si cu alune
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert prajitura cu crema din gem de caise si cu alune
Pentru acest sfârșit de săptămână m-am gândit să fac un desert în care să folosesc un gem de fructe, din cămară. A ieșit o prăjitură delicioasă, pufoasă și dulce, care sigur nu va rezista prea mult în platou... Pentru blat am folosit o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm.
Ingrediente Desert prajitura cu crema din gem de caise si cu alune
Pentru blat:
5 ouă
150 grame de zahăr tos fin
150 grame de făină albă
1 plic de vanilie
1 linguriță de praf de copt
1 praf de sare
coaja de la 1/2 lămâie
Pentru cremă:
2 gălbenușuri
50 grame de zahăr tos fin
1 lingură de amidon alimentar
4 linguri de lapte dulce (rece)
200 grame de unt
1/2 borcan de gem de caise (3-4 linguri)
Pentru glazură:
125 grame ciocolată menaj (albă)
2 linguri de smântână grasă
Pentru sirop:
100 ml apă
2 linguri de zahăr tos
esență de rom
Pentru decor:
50 grame de alune nesărate