Desert prajitura cu foi si umplutura de mere
Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura cu foi si umplutura de mere
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert prajitura cu foi si umplutura de mere
"retete festive de iarna" Tare mult îmi plac foile astea. Sunt așa fragede și se topesc în gură. Pot fi umplute cu orice cremă, după preferință. Eu le-am umplut și cu cremă de lămâie https://www.bucataras.ro/retete/desert-prajitura-cu-foi-crema-de-lamaie-si-jeleu-de-zmeura-92914.html și a fost grozavă prăjitura.
INGREDIENTE
Se pregătește mai întâi aluatul. Gălbenușurile se mixează cu zahărul până când acesta se topește. Se adaugă apoi laptele călduț în care se stinge praful de copt și apoi se adaugă uleiul. Se pune sarea, esența de vanilie și esența de lamâie, după care se încorporează treptat făina.
Cantitatea necesară de făină depinde mult de tipul ei precum și de celelalte ingrediente folosite (cât de mari sunt ouă). Se va obține un aluat nelipicios, dar destul de ferm pentru a putea întinde foile. Se pune aluatul la frigider pentru jumătate de oră. Se împarte aluatul în 3 părți, pentru cele 3 foi. Eu am folosit o tava de 17 x 29 cm. Se coc foile pe fundul tăvii, pe hârtie de copt. Se coace fiecare foaie la 170 de grade C, pentru 12-15 minute. Se lasă foile să se răcească una peste cealaltă, dar cu hârtie de copt între ele. Cât timp aluatul stă la frigider, se pregătește umplutura de mere. Se spală merele, se curăță și se dau pe răzătoarea mare. Se pun la călit cu zahărul într-un vas. Se adaugă și stafidele, iar când zeama a scăzut,iar merele s-au înmuiat, se adaugă scorțișoara, se omogenizează și se lasă compoziția la răcit.
Se asamblează prăjitura: Se pune prima foaie, 1/3 din mere, a doua foaie peste care se pune 1/3 din mere, a treia foaie peste care se pun merele rămase. Prăjitura se lasă câteva ore bune, ideal ar fi peste noapte, pentru ca foile să se frăgezească.
Dacă doriți, o puteți orna cu zahăr pudră.
Ingrediente Desert prajitura cu foi si umplutura de mere
Foi(tava de 17x29cm):
4 gălbenușuri de ou
12 linguri zahăr
12 linguri lapte călduț
12 linguri ulei
1 plic praf de copt
Făină cât cuprinde(eu am avut nevoie de 400 g)
Sare
esență de vanilie
esență de lămâie
-pentru umplutură:
1 kg mere
50g zahăr
50g stafide
1 linguriță scorțișoară