Desert prajitura cu iaurt si afine
Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura cu iaurt si afine
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert prajitura cu iaurt si afine
Găsisem acest tort pe Pinterest, mi-a plăcut cum arăta, semăna foarte mult cu tortul lui Rudy, am zis că am brânză, afine... totul era ok. Când am tradus pagina (fiind în sârbă) surpriza, nu era nici un gram de brânză. Nicio problema, facem asa cum scrie in reteta pentru ca prajitura arata foarte bine. Și așa am ajuns la acest rezultat. O prajitura cu blat crocant, crema pufoasa, aeroasa, afine.... hmmm, o prajitura delicioasa. „Rețete de suflet”
Pentru aluat:
250 g unt un vârf de cuțit de sare 100 g zahăr 1 lgt zahăr vanilie bourbon 4 gălbenușuri 2 lg smantana 1 lgt coajă de lămâie rasă 500-550 g faina alba 1 plic praf de coptUmplere:
4 albusuri un vârf de cuțit de sare 120 g zahăr 450 g iaurt grecesc 360 g smantana 1 lgt zahăr vanilie bourbon 1 lgt coajă de lămâie rasă 50 g faina alba 200-300 g afine zahăr pudră pentru garniturăAluat: Intr-un bol amestecam untul la temperatura camerei cu sarea, zaharul si zaharul vanilat, cu o furculita. Se adauga galbenusurile, smantana si coaja de lamaie, se amesteca bine apoi se adauga faina si praful de copt. Pentru inceput se adauga 500 g faina si daca este nevoie mai adauga putina. Frământați un aluat compact care nu se lipește de mâini. O treime din aluat se înfășoară și se dă la congelator, iar restul de aluat se dă la frigider pentru cel puțin o jumătate de oră.
Umplutura: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se adauga zaharul treptat si se mixeaza in continuare. Se adauga apoi iaurtul, smantana, zaharul vanilat bourbon, coaja de lamaie si faina. Amestecă totul rapid, câteva secunde la cea mai mică viteză. Este pus deoparte.
Scoateți aluatul din frigider. Se intinde direct pe hartia de copt (pentru a putea fi transferata mai usor in tava) de marimea tavii folosite. Mutam foaia in tava, turnam umplutura, o nivelam si apoi punem afinele deasupra. Apăsați-le ușor pentru a intra puțin în umplutură. Se presara deasupra aluatul de la congelator, dat pe razatoarea cu gauri mari.
Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-45 de minute sau până se rumenește frumos deasupra.
Se portioneaza doar cand s-a racit bine, se presara deasupra zahar pudra si se serveste.
Poftă bună!
Ingrediente Desert prajitura cu iaurt si afine
250 g unt
un praf de sare
100 g zahar
1 lgt zahar vanilat bourbon
4 galbenusuri
2 lg smantana
1 lgt coaja rasa de lamaie
500-550 g faina alba
1 plic praf de copt
4 albusuri
un praf de sare
120 g zahar
450 g iaurt grecesc
360 g smantana
1 lgt zahar vanilat bourbon
1 lgt coaja rasa de lamaie
50 g faina alba
200-300 g afine
zahar pudra pentru ornat