Desert prajitura cu mere si aluat razuit

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura cu mere si aluat razuit

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura cu mere si aluat razuit

 

Va invit sa incercati o prajitura delicioasa de sezon, foarte usor de preparat.

Pentru aluat:

550 g faina 200 g unt cu cel puțin 80% grăsime rece de la frigider 2 ouă și 2 gălbenușuri 100 g crema de grasime fermentata (min. 20% grasime) 100 g zahar pudra un vârf de cuțit de sare 1 plic de zahăr vanilat esenta de lamaie Pentru umplutura: 1,5 kg de mere 150 g zahăr tos o lingura de scortisoara pudra 200 g nuci tocate sau biscuiti macinati 1 lingurita coaja de lamaie rasa (optional)

Pentru aluat, amestecați toate ingredientele într-un bol, mai puțin făina. Se adauga apoi faina si se amesteca doar cateva secunde, fara sa framanta prea mult. Este un aluat fragil care nu necesita prelucrare pentru ca se va intari. Nu dorim să dezvoltăm rețeaua de gluten în făină. Înfășurați aluatul în folie de plastic și lăsați-l la frigider pentru 30 de minute. Aluatul fragil are nevoie de timp să se odihnească și să se răcească. Scoateți aluatul de la rece. Separam 600 g de aluat pentru foaia de jos si restul il inveli in folie si il da la congelator. Întindeți bucata de 600 g direct pe hârtie de copt și apoi trageți aluatul cu hârtie de copt în tavă. Înțepăți aluatul cu o furculiță pentru a nu forma bule la copt. Puteți pune tava înapoi la frigider în timp ce vă ocupați de umplutura cu mere. Pune merele pe răzătoarea mare și stoarce-le bine. Din 1,5 kg de mere întregi a rămas 1 kg de mere rase și stoarse. Între timp, rumeniți nucile într-o tigaie pentru a le intensifica aroma. Apoi tocați nucile și presărați-le peste aluatul din tigaie. Puteți folosi și biscuiți zdrobiți (nu pudră). Amesteca merele rase si stoarse in vas cu zaharul si scortisoara si putina coaja de lamaie rasa (optional). Aranjați stratul gros de mere peste nuci. Scoateți aluatul din congelator și dați-l pe răzătoarea mare. Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade C. Se coace prajitura 30 de minute la 180 de grade si inca 20 de minute la 160 de grade C. Trebuie sa fie rumenita, aurie si bine copta, atat sus cat si jos. Lasam prajitura la racit in tava. După ce s-a răcit, poate fi tăiat cu ușurință.

Ingrediente Desert prajitura cu mere si aluat razuit

550 g făină

200 g unt gras cu min 80% grăsime rece, din frigider

2 ouă și 2 gălbenușuri

100 g smântână grasă fermentata (min. 20% grasime)

100 g zahăr pudră

un praf de sare

1 plic zahăr vanilat

esență de lamaie

Pentru umplutură:

1,5 kg de mere

150 g zahăr tos

o lingură scorțișoară pudră

200 g nuci tocate sau biscuiți zdrobiți

1 linguriță coajă rasă de lămâie (opțional)

Categorii