Desert prajitura cu visine si ciocolata
Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura cu visine si ciocolata
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert prajitura cu visine si ciocolata
Acest tort părea un vis. A iesit foarte pufos, cremos si delicios. Crema de visine a iesit putin acra, asa ca va sfatuiesc sa mai adaugati zahar. Daca vrei poti sa renunti la el. Am folosit cirese congelate.
-pentru blat:
7 albusuri 8 linguri de zahar 3 plicuri de zahar vanilat 3 linguri de faina 50 g nuci macinate 1 lingurita suc de lamaie 1 lingurita varf de sare 1/2 plic praf de copt -inserție de cireșe: 500 g cireșe fără sâmburi 5 linguri de zahar 5 linguri amidon -prima crema: 300 g ciocolata neagra (peste 50% cacao) 700 ml smantana pentru frisca -a doua crema: 2 galbenusuri 80 g zahăr Esență de vanilie Esență de portocală 120 ml lapte 10 g gelatină 150 g iaurt grecesc 250 g mascarpone 60 g ciocolata alba 300 ml frisca -pentru decor: ornamente de ciocolatăPentru blat amestecam albusurile spuma cu putina sare pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul macinat amestecat cu zaharul vanilat. După ce ai adăugat jumătate din cantitatea de zahăr, adaugă sucul de lămâie, deoarece ajută la întărirea bezei. Adaugam faina cernuta cu praful de copt si amestecam usor cu o spatula, pentru a nu lasa bezeaua, iar la final adaugam nuca macinata. Turnam compozitia in tava (35x25 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem blatul la 180 grade C timp de 35 de minute, sau pana trece testul cu scobitoarea. Scoateți blatul din tavă, răsturnați-l pe un prosop umed și îndepărtați ușor hârtia de copt și lăsați-o să se răcească. Se pun cireșele fără sâmburi (și sucul rămas) într-o oală, se adaugă zahărul și se fierbe timp de 5-10 minute. Se scoate zeama intr-o cana, se adauga amidonul si se amesteca, apoi se toarna amestecul peste cirese si se fierbe amestecand continuu pana se ingroasa compozitia. Lasă-l să se răcească. Pentru ganache de ciocolata, incalzeste 300 ml de frisca pana aproape de punctul de fierbere. Opriți focul și adăugați 300 g de ciocolată ruptă în bucățele mici și lăsați-o să se răcească un minut fără să amestecați, apoi amestecați bine și veți obține o cremă fină. Se lasa sa se raceasca complet si se da la frigider pentru cel putin o ora.Scoateți ganache-ul din frigider și amestecați timp de 30 de secunde. Separat se amesteca frisca si apoi se adauga peste crema de ciocolata. Se amestecă 20-30 de secunde cu mixerul, apoi se amestecă cu o spatulă. Daca amesteci mai mult, risti sa tai sau sa te ingrosi prea mult. Asamblarea prajiturii: Se pune blatul in tava in care l-ai copt sau in interiorul unei forme dreptunghiulare reglabile, se toarna smantana si se niveleaza, apoi se toarna crema de ciocolata si se niveleaza. Lasati tortul sa se raceasca. Pentru a doua crema amestecam galbenusurile cu zaharul macinat si esenta de vanilie, apoi adaugam 70ml lapte fierbinte si amestecam. Pune vasul pe baie de aburi timp de 5 minute și amestecă. Separat se incinge 50 ml de frisca pana aproape de punctul de fierbere. Opriți focul și adăugați 60 g de ciocolată albă spartă și lăsați un minut să se răcească fără să amestecați, apoi amestecați bine și veți obține o cremă fină. Se lasa sa se raceasca apoi se adauga peste crema de oua. Se hidrateaza gelatina in 50 ml lapte rece si apoi se topeste la bain marie pana devine lichida si se toarna peste crema de oua. Adăugați iaurtul și amestecați bine. Separat se amesteca crema de mascarpone cu frisca, apoi se adauga crema de ou si esentele si se amesteca bine. Bateți vasul de câteva ori pentru a elimina bulele de aer formate. Peste crema de ciocolată se toarnă crema de mascarpone și se lasă prăjitura la rece cel puțin 3-4 ore sau peste noapte. A doua zi porți și serviți.
Ingrediente Desert prajitura cu visine si ciocolata
7 albușuri
8 linguri zahăr
3 plicuri zahăr vanilat
3 linguri făină
50 g nucă măcinată
1 linguriță zeamă de lămâie
1 vârf linguriță sare
1/2 plic praf de copt
-insert de vișine:
500g vișine fără sâmburi
5 linguri zahăr
5 linguri amidon
-prima cremă:
300g ciocolată neagră (peste 50% cacao)
700 ml smântână pentru frișcă
-a doua cremă:
2 gălbenușuri
80g zahăr
Esență de vanilie
Esență de portocale
120 ml lapte
10g gelatină
150g iaurt grecesc
250g mascarpone
60g ciocolată albă
300 ml smântână pentru frișcă
-pentru decor:
ornamente din ciocolată