Desert prajitura de Craciun, in straturi
Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Ungaria. Cum sa faci Desert prajitura de Craciun, in straturi
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert prajitura de Craciun, in straturi
Vazusem aceasta prajitura pe un site unguresc si tare mi-a placut cum arata. M-am uitat peste ingrediente si am zis sa incerc si eu aceasta reteta de sarbatori. Rezultatul final ... un amalgam de arome si texturi care iti incanta simturile. "Retete festive de iarna"
INGREDIENTE
Pt. aluat:
1 kg faina alba 1 lgt sare 35 g drojdie proaspata 400 ml lapte 80 g zahar 120 g unt 3 galbensuri coaja rasa de lamaieUmplutura de prune:
un borcan de 380 g cu gem de prune coaja rasa de lamaieUnplutura de nuca:
180 g nuca macinata 30 g pesmet 80 g zahar 200 ml lapte dulce esenta de vanilie coaja rasa de lamaieUmplutura de mac:
200 g seminte de mac macinate 120 g zahar 200 ml lapte dulce esenta de vanilie coaja rasa de lamaieUmplutura de branza de vaci:
300 g branza de vaci 80 g zahar 50 g stafide 2 oua esenta de vanilie coaja rasa de lamaie un praf de sareMai este nevoie de un ou pt uns
Aluatul: Se incalzeste usor 150 ml lapte in care se pune 1 lgt de zahar, 2 lg faina si drojdia. Se amesteca bine apoi se lasa sa dospeasca.
Intre timp se pune faina in bolul robotului impreuna cu 1 lgt sare. Restul de lapte se incalzeste impreuna cu restul de zahar, se adauga coaja de lamaie si se amesteca bine pana se dizolva zaharul. Se lasa deoparte.
Se toarna maiaua peste faina, se pun galbenusurile si se porneste robotul. Se toarna treptat laptele caldut pentru a se obtine un lauat molae si care poate fi amestecat. Se adauga untul cate putin si se mixeaza bine pana se obtine un aluat moale si care nu se lipeste de peretii bolului. Se acopera cu folie si se lasa sa dospeasca pana isi mareste volumul.
Intre timp se prepara umpluturile pentru a le avea la indemana pe toate.
Gemul se amesteca cu coaja rasa de lamaie si se lasa deoparte.
Intr-o craticioara se pune nuca macinata, pesmetul, zaharul, vanilia si coaja rasa de lamaie. Se toarna laptele si se pune pe foc mic. Se amesteca pana se obtine o compozitie omogena si usor moale. Eventual se mai adauga putin lapte daca este prea tare crema. Se lasa deoparte.
Seminte de mac se macina. Se pun intr-o craticioara impreuna cu zaharul si aromele, apoi laptele. Se pune pe foc si se amesteca pana se obtine o crema omogena. Se lasa deoparte.
Branza de vaci se amesteca cu zaharul, stafidele, aromele si cele 2 galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare apoi se incorporeaza usor in crema de branza.
Dupa ce si-a dublat volumul, se ia aluatul si se imparte in 5 parti egale.
Se tapeteaza o tava cu dimensiunea de 25x35 cm cu hartie de copt.
Se ia o parte si se intinde subtire cat tava. Se asaza cu grija in tava si se unge cu gem. Se intinde a doua foaie peste care se pune umplutura de nuca. Se trece la a treia foaie peste care se pune umplutura de mac, a patra foaie peste care se toarna umplutura de branza. A cincea foaie se intinde si se taie in fasii pentru a forma grilajul de deasupra.
Se bate oul si se unge partea de deasupra.
Se da tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru cca 30-35 de minute sau pana se rumeneste frumos si prajitura este coapta. Se lasa sa se raceasca dupa care poate fi taiata si servita.
Pofta buna!
Ingrediente Desert prajitura de Craciun, in straturi
1 kg faina alba
1 lgt sare
35 g drojdie proaspata
400 ml lapte
80 g zahar
120 g unt
3 galbensuri
coaja rasa de lamaie
un borcan de 380 g cu gem de prune
coaja rasa de lamaie
180 g nuca macinata
30 g pesmet
80 g zahar
200 ml lapte dulce
esenta de vanilie
coaja rasa de lamaie
200 g seminte de mac macinate
120 g zahar
200 ml lapte dulce
esenta de vanilie
coaja rasa de lamaie
300 g branza de vaci
80 g zahar
50 g stafide
2 oua
esenta de vanilie
coaja rasa de lamaie
un praf de sare