Desert prajitura de post, cu gem si nuca

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura de post, cu gem si nuca
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert prajitura de post, cu gem si nuca
Am făcut această prăjitură după o rețetă veche, din timpul comunismului, rețetă în care folosirea margarinei nu avea o motivație religioasă, ci una economică: untul se găsea foarte greu și foarte rar, așa că se păstra pentru hrana copiilor... Cu toate acestea, prăjitura de față prezintă unele avantaje: este economică și de post. În plus, se face destul de ușor și repede. Este atât de bună și fragedă, încât merită făcută mai des, chiar și în perioadele în care nu sunt restricții alimentare din motive religioase.
Ingrediente Desert prajitura de post, cu gem si nuca
Pentru aluat:
325 grame de făină albă
100 grame de nucă măcinată
175 grame de margarină
1 plic de vanilie
1 praf de sare extrafină
1 plic de praf de copt
50 ml de apă minerală
125 grame de zahăr tos
zeama de la 1/2 lămâie
Pentru umplutură:
1 borcan de gem de gutui (300-350 grame)
100 grame de nucă mărunțită grosier