Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post)

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post)

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post)

 

Ne place să avem pe mese și în perioada Postului câte o prăjitură bună, iar aceasta este una dintre ele. De fiecare dată când am făcut-o, am adus ”ajustări” rețetei inițiale și chiar și acum, la sfârșit, am ajuns la concluzia că încă se mai poate modifica/ameliora câte ceva. În cele din urmă, trebuie să spun că din ingrediente ieftine și la îndemână se poate face o prăjitură de post delicioasă. De-a lungul timpului am redus cantitatea de margarină, cantitatea ingredientelor pentru foi (deoarece ieșeau prea groase), am suplimentat cantitatea de bulion (pentru o culoare mai intensă) am intervenit în ordinea operațiunilor, pentru simplificare și ameliorare, am renunțat la însiroparea foilor...  Cred că se mai poate interveni la îngredientele pentru creme, dacă vi se pare că sunt cantități prea mari. Oricum, fiecare își dă seama de modificările pe care le poate face, conform standardelor sale, numai după ce încearcă rețeta. Pentru foi am folosit o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm.  

Ingrediente Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post)

Pentru foi:

10 linguri de apă

10 linguri de ulei

10 linguri de zahăr tos fin

3 linguri de pastă de tomate

1 linguriță de bicarbonat

500-550 grame de făină albă

1 praf de sare

1 linguriță de apă de flori de portocal

ulei pentru uns tava de copt

Pentru crema de lămâie:

500 ml de apă

200 grame de zahăr tos

125 grame de gris

125 grame de margarină

coaja de la o lămâie

zeama de la o lămâie

1 praf de sare

Pentru crema de caramel:

500 ml de apă

200 grame de zahăr tos

125 grame de gris

125 grame de margarină

esență de vanilie (opțional)

1 praf de sare

Categorii