Desert prajitura Fantastica

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Ungaria. Cum sa faci Desert prajitura Fantastica

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura Fantastica

 

Retete de Paste Este o prajitura noua pentru mine, nu am facut-o pana acum si pentru asta am cautat pe net si am descoperit-o pe un site maghiar. Este foarte bun, nu e prea dulce, este exact cum spune numele... fantastic! Singurul lucru pe care l-as schimba la aceasta prajitura este ca data viitoare sa coac blaturile intr-o tava ceva mai mare, de ex de aproximativ 25x35 cm.

Pt. blat de cacao:

4 oua un vârf de cuțit de sare 4 lg zahăr 2 lg ulei 4 lg apa 4 lg faina 1 lgt praf de copt 2 lg cacao

Pentru blat alb:

6 albusuri un vârf de cuțit de sare 220 g zahăr 100 g nuci prajite, tocate marunt cirese fara samburi 160 g faina alba 1 lgt praf de copt

Cremă:

6 gălbenușuri 200 g zahăr 3 plicuri de zahar vanilat 300 ml lapte 50 g amidon 250 g unt

Glazura de ciocolata:

100 g ciocolată neagră 60 g ciocolata cu lapte 50 ml proaspăt

Blat maro: ouăle separate. Se amestecă gălbenușurile cu uleiul. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul pe rand si se amesteca pana se obtine o spuma groasa si tare. Adăugați apă și mai amestecați puțin. Se toarnă gălbenușurile și se amestecă cu o spatulă. La final se adauga faina, praful de copt si cacao. Este incorporat cu miscari usoare. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Scoatem din cuptor si punem pe un gratar sa se raceasca.

Blat alb: Curățați cireșele (eu am folosit cireșe, dar se pot înlocui cu cireșe sau compot de cireșe și se lasă să se scurgă bine). Prăjiți nucile și apoi tăiați-le în bucăți mai mici. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si zahar adaugat pe rand. Se adauga faina cu praful de copt si se incorporeaza cu miscari usoare. La final se adauga nuca si ciresele. Se omogenizeaza si apoi se toarna compozitia in aceeasi tava in care s-a copt primul blat. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 25 de minute. Se face testul cu scobitoarea. Cand este gata se scoate pe gratar si se lasa la racit.

Smântână: Puneți gălbenușurile, zahărul și zahărul vanilat într-o oală cu fund dublu. Se amestecă bine cu un tel, apoi se adaugă amidonul. Mai amestecam putin apoi turnam laptele intr-un fir subtire si amestecam pentru a nu face cocoloase. Transferați oala la foc potrivit și amestecați continuu până când începe să se îngroașe și devine ca o budincă. Se ia de pe foc si se lasa la racit, amestecand din cand in cand. Adaugam untul taiat bucatele si amestecam bine pana obtinem o crema pufoasa.

Asamblarea tortului: Asezati blatul maro pe o farfurie. Se pune toata crema de vanilie, se niveleaza si se aseaza deasupra blatului alb, dar cu blatul peste crema, astfel vom avea nivelul dreapta sus, nivelat.

Intr-o craticioara se rupe ciocolata bucatele mici, se adauga untul si frisca. Se pune pe foc mic si se lasa pana se topeste si se omogenizeaza. se toarna glazura obtinuta peste prajitura, se niveleaza frumos dupa care se fac valuri cu un betisor.

Se da prajitura la rece pentru a se intari crema si glazura. Prajitura se portioneaza cu un cutit trecut prin apa fierbinte.

Pofta buna!

Ingrediente Desert prajitura Fantastica

4 oua

un praf de sare

4 lg zahar

2 lg ulei

4 lg apa

4 lg faina

1 lgt praf de copt

2 lg cacao

6 albusuri

un praf de sare

220 g zahar

100 g nuci prajite, taiate marunt

visine fara samburi

160 g faina alba

1 lgt praf de copt

6 galbenusuri

200 g zahar

3 plicuri zahar vanilat

300 ml lapte

50 g amidon

250 g unt

100 g ciocolata amaruie

60 g ciocolata cu lapte

50 ml frisca

Categorii