Desert prajitura in straturi, cu crema de zmeura si vanilie

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura in straturi, cu crema de zmeura si vanilie

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura in straturi, cu crema de zmeura si vanilie

 

Deși a fost ceva de lucrat, mai ales la aceste călduri: D, rezultatul este minunat, o prăjitură cremoasă, dulce-acrișoară, plină de arome și numai bună de savurat pe îndelete!

Pt. blat maro:

5 ouă un vârf de cuțit de sare 5 lg zahăr 5 lg ulei 1 lgt esență de vanilie 3 lg faina alba 2 lg cacao

Pt. blat de bezea cu nuca:

4 albusuri un vârf de cuțit de sare 4 lg zahăr 90 g nuci macinate 1 lg faina alba 1 lgt praf de copt

Crema de zmeura:

700 g zmeura 150 g zahăr 2 lg suc de lamaie 50 g amidon 100 ml apă rece 300 g crema de branza/mascarpone 100 ml smantana dulce pentru frisca

Crema de vanilie:

4 gălbenușuri 100 g zahăr 1 lgt zahăr vanilie bourbon 50 g amidon 400 ml lapte 100 g unt 100 ml smantana dulce pentru frisca

Avem nevoie și de:

125 g ciocolată neagră Callebaut 4 lg lapte dulce 36 biscuiți mici apa + sirop de fructe fructe pentru decor

Începeți mai întâi cu crema de zmeură pentru a avea timp să se răcească sau puteți pregăti cu o zi înainte.

Zmeura proaspata pusa intr-o cratita cu zahar si zeama de lamaie. Se lasa 5 minute pana lasa putina zeama apoi se da pe foc. Lasam sa fiarba cateva minute, pana cand fructele se inmoaie bine. Se lasa sa se raceasca putin si apoi se cerne pentru a indeparta semintele.

Piureul rezultat se pune la loc in tigaie si se pune pe foc. Dizolvați amidonul cu laptele și turnați peste piureul de zmeură. Amestecați continuu cu un tel pentru a preveni formarea cocoloașei. Se aduce la fierbere până se îngroașă bine. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca bine. Se amesteca apoi cu crema de branza si la final se incorporeaza cu o spatula frisca. Se lasa la racit pana la utilizare.

Blat maro: ouăle separate. Se amestecă albușurile cu praful de sare. Adaugam zaharul pe rand si amestecam pana se dizolva. 

Separately mix the yolks with the oil, vanilla essence, flour and cocoa. A fairly consistent dough is obtained. Add the egg whites in turn. Mix until a soft composition is obtained. Subsequently, the egg whites are incorporated with the help of a spatula and with light movements. Divide the composition into two equal parts. Bake each top in a row, in a tray lined with baking paper and measuring 24x34 cm, at 190 degrees for about 6-8 minutes. Leave the tops to cool together with the baking sheet. 

Blat bezea: Se mixeaza albusurile cu praful de sare si zaharul adaugat pe rand pana devine spuma neteda si lucioasa. Se adauga in 2 reprize nuca macinata amestecata cu faina si praful de copt. Se toarna compozitia in aceeasi tava in care s-au copt si celelalte blaturi, tapetata cu hartie de copt. Se coace la 180 de grade pentru cca 10 minute. Se lasa la racit.

Crema de vanilie: Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul si zaharul vanilat bourbon. Se adauga amidonul si 100 ml lapte rece. Se amesteca bine. Restul de lapte se incalzeste. Se toarna fierbinte peste compozitia de galbenusuri, amestecand conitinuu, apoi se transfera cratita pe foc si se lasa sa fiarba la foc mic pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se lasa usor sa se tempereze apoi se adauga untul si se amesteca energic pana la omogenizare. Se lasa la racit. La final, dupa ce s-a racit bine crema, se incorporeaza frisca batuta. Se lasa la rece pana la asamblarea prajiturii.

Asamblare prajitura: Se pregateste siropul din apa si siropul de fructe preferat. Se pun la indemana si biscuitii. Se pregatesc doua platouri.

Se ia un platou si se asaza un blat de cacao cu tot cu hartia de copt. Se unge si se niveleaza cu jumatate din crema de zmeura. Se asaza apoi un strat de biscuiti insiropati in suc. Se unge deasupra cu jumatate din crema de vanilie. Peste crema se pune foaia de bezea, cu partea cu hartia de copt deasupra. Se asaza frumos apoi se indeparteaza cu usurinta foaia de copt. Se unge cu restul de crema de vanilie apoi deasupra se pun restul de biscuiti insiropati. Peste biscuiti se pune crema de zmeura. Se niveleaza frumos si se asaza a doua foaie maro, cu hartia de copt in sus. Se indeparteaza usor foaia de copt. Se da prajitura la rece pentru 2 ore. 

Se scoate prajitura de la rece. Se asaza peste ea cealalta tava si cu o miscare rapida se intoarce prajitura. Se indeparteaza foaia de copt ramasa.

Se topeste ciocolata impreuna cu laptele, se amesteca bine pana se omogenizeaza apoi se toarna peste prajitura si se niveleaza. Se da din nou la rece pana a doua zi.

Se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

Ingrediente Desert prajitura in straturi, cu crema de zmeura si vanilie

5 oua

un praf de sare

5 lg zahar

5 lg ulei

1 lgt esenta de vanilie

3 lg faina alba

2 lg cacao

4 albusuri

un praf de sare

4 lg zahar

90 g nuca macinata

1 lg faina alba

1 lgt praf de copt

700 g zmeura

150 g zahar

2 lg suc de lamaie

50 g amidon

100 ml apa rece

300 g crerma de branza/mascarpone

100 ml smantana dulce pt frisca

4 galbenusuri

100 g zahar

1 lgt zahar vanilat bourbon

50 g amidon

400 ml lapte

100 g unt

100 ml smantana dulce pt frisca

125 g ciocolata Callebaut amaruie

4 lg lapte dulce

36 biscuiti Petit

apa + sirop de fructe

fructe pt ornat

Categorii