Desert prajitura marmorata cu mousse de fructe rosii si glazura de ciocolata

Reteta culinara din categoria Prajituri. Cum sa faci Desert prajitura marmorata cu mousse de fructe rosii si glazura de ciocolata

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura marmorata cu mousse de fructe rosii si glazura de ciocolata

 

„Rețete de Paște” Dacă tot e sezonul fructelor, m-am gândit să fac o prăjitură cu smântână și ciocolată :) Am vrut blatul să fie marmorat și siropos, pentru că ne plac deserturile ușor umede :)  Am folosit fructe de pădure și zmeură... în prajitura nu se vede diferenta dintre culori, probabil din iaurt, dar ce conteaza este gustul si aprecierea celor din jur!: x  

Rock: 4 oua 1 praf de sare 150 g zahăr 1 plic de zahăr vanilat esență de vanilie esenta de rom 150 ml ulei 150 ml lapte 350 g faina 1 plic praf de copt 50 g cacao Sirop: apa + zahar + vanilie (optional) Mousse de fructe de pădure: 170 g coulis de fructe de pădure 2 foi de gelatina + apa rece 75 g iaurt grecesc 150 ml smantana pentru frisca 1 lingura zahar pudra Mousse de zmeura: 170 g coulis de zmeură 2 foi de gelatina + apa rece 75 g iaurt grecesc 150 ml smantana pentru frisca 1 lingura zahar pudra Glazura de ciocolata: 150 g ciocolata 50 ml smântână lichidă

Pentru blat:

Separați ouăle. Albusurile se bat spuma cu sarea si zaharul pana devin stralucitoare, se adauga pe rand galbenusurile si se amesteca pana se incorporeaza in compozitie. Adaugam zaharul vanilat, esenta de vanilie si romul, dupa gust, amestecam putin, apoi adaugam uleiul si laptele, iar la final faina amestecata cu praful de copt. Intr-o tava de dimensiunea 32-35 cm, pe care o acoperim cu hartie de copt, turnam jumatate din cantitatea de compozitie obtinuta, iar cu cealalta jumatate o amestecam cu cacao si amestecam pana obtinem un aluat maro. Se toarnă peste partea de sus albă a tăvii și se nivelează frumos. Dati tava la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute sau faceti testul cu scobitoarea. Când este gata, lăsați blatul să se răcească complet.

Pentru crema de fructe de padure: Punem gelatina in apa rece 10 minute. Piureul (coulis-ul) de fructe il incalzim la microunda, atat cat sa suportam la deget, apoi adaugam gelatina, omogenizam si lasam sa se racoreasca. Intre timp mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma. In piureul de fructe caldut adaugam iaurtul grecesc si o lingura de frisca batuta (asta pentru a aduce piureul la o temperatura scazuta), apoi turnam totul peste frisca mixata si omogenizam.

Pentru crema de zmeura: Procedam la fel: Punem gelatina in apa rece 10 minute. Piureul (coulis-ul) de zmeura il incalzim la microunda, atat cat sa suportam la deget, apoi adaugam gelatina, omogenizam si lasam sa se racoreasca. Intre timp mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma. In piureul de fructe caldut adaugam iaurtul grecesc si o lingura de frisca batuta (asta pentru a aduce piureul la o temperatura scazuta), apoi turnam totul peste frisca mixata si omogenizam. Asamblare:

In tava in care am copt blatul, am pus folie de acetat de jur- imprejur, am preferat sa insiropez blatul deoarece nu este un aluat umed, noua ne place insiropat, dar merge si fara :)

Peste blatul insiropat am turnat primul mousse, am dat prajitura la frigider si m-am ocupat de a doua. Dupa ce este gata si mousse-ul al -2-lea il tunam peste prima crema (deja inchegata) si dam din nou la frigider 1 ora.

Apoi ii pregatim o glazura din ciocolata cu frisca lichida, pe baie de aburi, iar cand ajunge la consistenta dorita, o lasam sa se racoreasca, apoi o turnam peste prajitura.

Portionam prajitura dupa preferinte si o decoram dupa imaginatie, in cazul meu o zmeura pentru fiecare bucata :)) Sper sa va inspire!!!

Ingrediente Desert prajitura marmorata cu mousse de fructe rosii si glazura de ciocolata

Blat:

4 oua

1 praf de sare

150 g zahar

1 plic zahar vanilat

esenta de vanilie

esenta de rom

150 ml ulei

150 ml lapte

350 g faina

1 plic praf de copt

50 g cacao

Sirop: apa+ zahar + vanilie (optional)

Mousse de fructe de padure:

170g coulis de fructe de padure

2 foi gelatina+apa rece

75g iaurt grecesc

150ml smantana pentru frisca

1 lingura zahar pudra

Mousse de zmeura:

170g coulis de zmeura

2 foi gelatina+ apa rece

75g iaurt grecesc

150ml smantana pentru frisca

1 lingura zahar pudra

Glazura de ciocolata:

150g ciocolata

50ml frisca lichida

Categorii