Desert prajitura Trufa

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert prajitura Trufa

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert prajitura Trufa

 

Pentru ca imi plac trufele de ciocolata si pentru ca aveam vreo trei cutii in casa, m-am gandit sa fac cu ele mai multe dulciuri, inclusiv aceasta prajitura. Am facut un blat delicios de nuca, iar crema era din mascarpone de ciocolata alba. La final a iesit un tort delicios, placut aromat si bine insiropat.

Pentru blat: 6 oua 150 de grame de zahăr tos 1 plic de zahăr vanilat 1 pudră de sare extra fină 150 de grame de faina alba 100 de grame de nuci măcinate Pentru crema: 250 de grame de mascarpone 250 de grame de ciocolată albă 250 de grame de unt (peste 80% grăsime) 1 lingurita esenta de vanilie (rom) Pentru sirop: 100 ml apă 4 linguri de zahar tos 2 lingurițe de esență de rom Pentru decor: trufe de ciocolată

Blatul se face mai întâi, cu o zi înainte, dacă este necesar. Separam cu grija albusurile de galbenusuri, amestecam cu un praf de sare extrafina si cand incep sa prinda volum adaugam zaharul vanilat si apoi zaharul tos, putin cate putin, amestecand continuu. Când zahărul nu se mai simte, se adaugă pe rând gălbenușurile, iar apoi făina albă, „în ploaie”. La final se adauga nucile rumenite si macinate, pe cat posibil, fara coaja amaruie.

Turnati aceasta compozitie in tava in care a fost pus hartie de copt si dati la cuptor, la temperatura medie, pana creste blatul si se rumeneste frumos si uniform. Apoi stingeți focul și lăsați blatul la cuptor cu ușa întredeschisă pentru câteva minute, până se adaptează la diferența de temperatură. Scoatem apoi tava din cuptor si abia cand blatul s-a racit permanent desprindeti hartia de copt si taiati pe orizontala in doua straturi.

În timp ce blatul este la cuptor, faceți siropul din 100 ml apă și 4 linguri de zahăr tos. Cand zaharul s-a topit si siropul s-a legat usor, se ia de pe foc si dupa ce s-a racit adaugam esenta de rom.

Pentru a prepara crema, macinati ciocolata si puneti-o la bain-marie. Cand s-a topit complet, se ia de pe sursa de caldura si se lasa putin sa se raceasca.

Amestecați untul moale timp de 2 minute, apoi adăugați treptat mascarpone și continuați să amestecați. Cand ciocolata s-a racit (dar nu permanent), se adauga treptat in crema de mascarpone cu unt si se amesteca inca doua minute, pentru a se omogeniza. La final se adauga esenta si se amesteca inca doua minute, apoi se pune crema la frigider pana se foloseste.

Cand blatul s-a topit definitiv, il taiati pe orizontala in doua straturi la fel de groase, il insiropam si apoi il ungem cu jumatate din cantitatea de crema. Însiropați al doilea strat de blat, pe partea care se va suprapune și se va fixa deasupra. Folosește restul de cremă pentru a unge uniform toată suprafața, se decorează cu trufe, câte una pentru fiecare porție și se lasă la răcit. Dupa 3-4 ore se inmoaie cele doua straturi de crema in sirop, se scot marginile, se portioneaza prajitura si se lasa din nou sa se raceasca, pana se serveste si apoi se epuizeaza.

Ingrediente Desert prajitura Trufa

Pentru blat:

6 ouă

150 grame de zahăr tos

1 plic de zahăr vanilinat

1 praf de sare extrafină

150 grame de făină albă

100 grame de nuci măcinate

Pentru cremă:

250 grame de mascarpone

250 grame de ciocolată albă

250 grame de unt (peste 80% grăsimi)

1 linguriță de esență de vanilie (rom)

Pentru sirop:

100 ml de apă

4 linguri de zahăr tos

2 lingurițe de esență de rom

Pentru decor:

trufe de ciocolată

Categorii