Desert rulouri cu dovleac si scortisoara
Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Desert rulouri cu dovleac si scortisoara
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Desert rulouri cu dovleac si scortisoara
Pentru această rețetă delicioasă m-am inspirat de la Andreea chinesefood. Aluatul e foarte pufost și delicios. Dacă doriși, puteți umple rulourile și cu diverse gemuri.
-pentru aluat: 300 g pulpă de dovleac copt 500g făină 12% procent de proteină 10g drojdie uscată 1 ou +1 gălbenuș 50g zahăr 2 lingurițe zahăr vanilat 1 praf sare 150 ml lapte călduț 50 g unt moale -pentru umplutură: 70 g unt moale 70 g zahăr brun 1 linguriță zahăr vanilat 2 lingurițe scorțișoară 1/3 linguriță nucșoară -opțional, se pot orna cu sos de ciocolatăIn funcție de tipul de dovleac pe care îl aveți, este posibil să creșteți sau să scădeți cantitatea de făină indicată. Pentru început, într-un blender se pasează dovleacul copt. Se lasă deoparte.
Se pregătește maiaua: într-un bol se pune drojdia uscata împreună cu o linguriță de zahăr si 4 linguri lapte din cantitatea indicată. Se amestecă totul bine și se lasă deoparte 10 minute până ce drojdia începe să se activeze. Într-un castron se pune oul și gălbenușul de ou împreună cu zahărul și zahărul vanilat și se amestecă bine. Într-un bol încăpător se cerne făina și se face o gropiță în mijlocul ei. Se adaugă maiaua, amestecul de ou și zahăr, după care pulpa de dovleac și laptele, împreună cu sarea. Se amestecă ușor cu ajutorul unei linguri până când aluatul începe să se adune de pe pereții vasului. La sfârșit se încorporează untul moale și se frământă în jur de 15-20 minute până când obțineți un aluat elastic care nu se mai lipește de mâini. eu am adăugat făină, deoarece aluatul meu era încă lipicios. Alternativ, se poate face această operațiune și cu un robot de bucătărie. Se așează aluatul obținut într-un castron uns cu ulei, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la crescut într-un loc cald pentru o oră, până când își dublează volumul. Se pregătește umplutura: într-un castron se amestecă untul moale cu zahărul brun, zahărul vanilat, scorțișoara și nucșoara până când sunt bine încorporate.
Se răstoarnă aluatul pe masa de lucru înfăinată și se frământă 1 minut pentru a scoate aerul din el. Cu ajutorul unui sucitor se întinde aluatul pe masa de lucru într-un dreptunghi cu dimensiunile de 40x30cm. Se întinde umplutura de unt în strat uniform pe toată suprafața dreptunghiului, lăsând o margine de 1 cm. Se apucă de partea mai lunga și se rulează aluatul într-un sul strâns. Taiati ruloul în bucăți egale, de 1,5-2 cm.
Se pun rulourile lăsând spațiu între ele de 1-2 cm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă să crească pentru 30 de minute. Se introduce tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru 25-30 de minute până când rulourile sunt rumenite la suprafață.
Opțional, se pot orna cu sos de ciocolată.
Ingrediente Desert rulouri cu dovleac si scortisoara
-pentru aluat:
300 g pulpă de dovleac copt
500g făină 12% procent de proteină
10g drojdie uscată
1 ou +1 gălbenuș
50g zahăr
2 lingurițe zahăr vanilat
1 praf sare
150 ml lapte călduț
50 g unt moale
-pentru umplutură:
70 g unt moale
70 g zahăr brun
1 linguriță zahăr vanilat
2 lingurițe scorțișoară
1/3 linguriță nucșoară
-opțional, se pot orna cu sos de ciocolată