Desert savarina uriasa, cu esenta de rom si peltea de gutui

Reteta culinara din categoria Prajituri. Specific Franta. Cum sa faci Desert savarina uriasa, cu esenta de rom si peltea de gutui

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Desert savarina uriasa, cu esenta de rom si peltea de gutui

 

Provocarea GastroArt Încep prin a mulțumi amfitrionului acestui concurs incitant pentru ideea de a scoate oarecum din uitare, savarinele de altădată. Îmi doresc de mult timp să fac savarine, nu neapărat de dragul lor, ci pentru a experimenta cât mai multe creații culinare franceze. Preocuparea aceasta o am cu mult înainte de a posta pe acest site articolul despre această prăjitură, care este, de fapt, poloneză și care s-a răspândit în întreaga lume. (https://www.bucataras.ro/articole/istoria-fascinanta-a-patiseriei-franceze-4-baba-cu-rom-83082.html) Cu această ocazie am bifat o nouă experiență culinară, ce mi-a umplut sufletul de bucurie... Am făcut o savarină uriașă, ceea ce se numește "Baba au rhum" în franceză. Am urmat o rețetă pe care o am de mult, dar care se aseamănă cu cea din provocare. Pentru ca aluatul dospit imi da uneori arsuri la stomac, il prefer pe acesta, care fiind mai usor si pufos se imbiba de minune cu siropul de rom, turnat din abundenta. Am optat să ornez savarina cu peltea de gutui și zahăr pudră, pentru că am vrut să evit, pe vremea asta caldă, riscul alterării frișcăi. Iar cu pelteaua de gutui, savarina mea arată foarte bine și are un gust minunat, pentru că am însiropat-o bine, fără rețineri. În fapt, la origine, savarina nu era decât o prăjitură veche, însiropată... Pentru ornarea cu peltea de gutui am apelat la rezerva mea de anul trecut:  https://www.bucataras.ro/retete/peltea-de-gutui-84493.html  

Ingrediente Desert savarina uriasa, cu esenta de rom si peltea de gutui

Pentru savarină:

6 ouă

6 linguri de zahăr tos fin

6 linguri de pesmet

2 plicuri de vanilie

1 praf de sare fină

unt pentru uns forma de copt

făină albă pentru tapetat forma de copt

Pentru sirop:

200 ml de apă

300 grame de zahăr tos

1/2 baton de vanilie

35-40 ml de esență de rom

Pentru decor:

peltea de gutui

zahăr pudră

Categorii