Dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar

Reteta culinara Dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar

 

De mult timp pusesem ochii pe aceste plăcințele. Le văzusem la Andra și mi-au placut tare mult. Au ieșit delicioase și le-au plăcut și fetelor mele foarte mult.

-pentru aluat: 120 g dovleac plăcintar pasat 20 g zahăr circa 270 g făină 3 g sare 3 g drojdie uscată 70 g lapte 30 g apa 5 g esenta de vanilie 20 g unt la temperatura camerei -pentru umplutură: 180 g dovleac plăcintar pasat 40g zahăr 1 lingură de scorțișoară -pentru uns + decor: 1 gălbenuș + 1 lingură lapte migdale pentru codita 6 ațe groase/sfori de 80 cm fiecare

Dovleacul plăcintar se pune la copt în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 30-40 de minute (când vârful cuțitului intră ușor în pulpă). Dupa ce s-a răcit, se stoarce zeama în mână și se pasează cu ajutorul unui mixer vertical. Se cerne făină într-un castron (200 g) și se adaugă zahărul, sare si drojdie uscată si se amesteca.

Se incălzesc laptele, apa si esenta de vanilie și se toarnă peste făină. Se amestecă totul, apoi se adaugă dovleacul (120 g). Se frământă aluatul și se încorporează untul. Se mai adaugă făină daca este necesar și se frământă aluatul până când nu se mai lipește de castron (eu am mai adăugat 70 g făină). Din aluat se formează o bilă, care se lasă la crescut la loc cald, într-un castron acoperit cu un prosop sau folie alimentară, pentru 40-50 de minute. Se dau ațele/sforile prin făină.

Pentru umplutură se amestecă 180g piure de dovleac cu 40g zahăr și o lingură de scorțișoară.

După ce aluatul a crescut, se pune pe o hârtie de copt, se întinde cu sucitorul și se taie în șase. Din fiecare parte se formează câte o bilă care se aplatizează și se umple cu dovleac. Se dă formă de bila din nou (se adună marginile aluatului spre centru, deasupra umpluturii de dovleac și se strâng bine cu degetele) și se leagă cu o ață astfel încât să iasă 8 părți. Se asează "dovlecii" într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se acoperă cu o folie (fără a atinge dovlecii) și se lasă să crească la loc cald, pentru 20 de minute. După ce "dovlecii" au crescut, se ung cu un gălbenuș amestecat cu o lingură de lapte și se introduce tava în cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 de minute, până când se rumenesc frumos. Se lasă să se răcească, apoi li se scot ațele, li se pune în mijloc o migdală cu rolul de codiță și se servesc.

 

Ingrediente Dovleci din aluat, umpluti cu dovleac placintar

-pentru aluat:

120 g dovleac plăcintar pasat

20 g zahăr

circa 270 g făină

3 g sare

3 g drojdie uscată

70 g lapte

30 g apa

5 g esenta de vanilie

20 g unt la temperatura camerei

-pentru umplutură:

180 g dovleac plăcintar pasat

40g zahăr

1 lingură de scorțișoară

-pentru uns + decor:

1 gălbenuș + 1 lingură lapte

migdale pentru codita

6 ațe groase/sfori de 80 cm fiecare

Categorii