Instructiuni de preparare
Duo de sarmale cu varza si carne
Mereu sotul meu spune ca nu-i tai suficienta varza langa sarmale . Poate pentru ca mai nou nici nu pun varza taiata nici sub sarmale nici deasupra . Consider ca avem oale suficient de bune incat sa nu ardem sarmalele,De data aceasta am zis ca fac o combinatiune, sa fie toata lumea multumita . Sarmalele le-am infasurat in varza acra iar langa ele am pus varza dulce taiata cu carne .
Pt.sarmale
1 varza acra
2 cepe
100 ml ulei floarea soarelui
700 gr carne tocata amestec , vita + porc
200 slanina afumata
200 gr orez cu bob mare
200 pasat , porumb macinat mare [crupe de porumb]
1 lingurita cu varf de boia dulce de ardei
1 lingurita rasa piper negru macinat
sare
Pt . varza cu carne
1 varza mica verde
2 cepe mici
1 ardei rosu
1 ardei galben
300 gr piept de porc afumat
400 gr carne de porc macra [ fara grasime ]
100 ml ulei floarea soarelui
1 lingurita cimbru uscat maruntit.
1 ingurita rasa boia dulce de ardei
1/2 lingurita piper negru macinat
1 foaie dafin
sare
2 pahare bulion de rosii -de casa
1 manunchi de cimbru uscat
2 tulpini marar uscat
2 crengute busuioc verde
Varza acra se desface in foi . Acestea se curata de nervurile prea groase si se taie in jumatati daca sunt prea mari . Acum depinde de fiecare casa cat de mari sunt sarmalele . Ale mele sunt medii si frunza este cat palma mea [ care este mai mica ] Pasatul se spala din mai multe ape consecutiv , pana se elimina partea albicioasa a cojii porumbului . Aceasta coaja este mai subtire si se ridica inspre suprafata apei . Pasatul se pune din timp la hidratat cateva ore sau daca ati uitat se da un clocot . Pasatul se incorporeaza in materialul de sarmale dupa racire , daca a fost fiert . Cepele se toaca marunt si se calesc in ulei . Adugati slaninuta afumata taiata cubulete . Cand ceapa devine sticloasa se aduga boiaua,cimbrul si piperul , se amesteca cu orezul si pasatul hidratat . Atentie !!! Sarati mai putin decat de obicei pentru ca varza murata contine si ea sare .Daca varza murata este prea sarata se tine la desarat in apa rece . Trageti vasul de pe foc si incorporati in compozite carnea tocata . Eu o amestec cu mana , asa ca pe un aluat . Impachetati sarmale care le asezati in vas . Pe fundul vasului se pun ierburile uscate , busuiocul si frunza de dafin . Am folosit un vas de fonta groasa care se poate pune in cuptor . In etapa a doua am taiat cepele si ardeii marunt . Carnea de porc se taie cuburi mai mari si pieptul de porc afumat l se feliaza si se increasteaza . Le-am calit in ulei . Sarati , piparati si puneti boia . Am adugat varza dulce maruntita si am pus un pahar de bulion . Dupa ce a dat un clocot am pus varza dulce cu carne langa sarmale Deasupra am pus restul de bulion si am stropit cu putin ulei . Peste vas am pus o foaie de copt mototolita si udata . Aceasta va permite amestecul sa respire la copt dar va proteja partea superioara a mancarii sa nu se arda . Se da vasul la cuptor la 180 grade timp de o ora . Dupa aceasta am scazut temeratura la 100 grade si l-am mai lasat o ora si jumatate . Serviti sarmalutele cu varza , alaturi de smantana , ceapa , si ardei iute . Pofta mare !!!!