Friptura de ied cu ceapa rosie si usturoi

Reteta culinara din categoria Mancaruri cu carne. Specific Romania. Cum sa faci Friptura de ied cu ceapa rosie si usturoi

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Friptura de ied cu ceapa rosie si usturoi

 

 Anul acesta am inlocuit mielul cu capra. Cu timpul am anuntat si am poruncit unui cunoscut care crestea capre la munte [la aer curat cu mancare buna si apa limpede. Prietenii care au mâncat această friptură au spus că și ei vor pleca de acum înainte. Capra are o pulpa fragedă, mai dulce decât cea a mielului și cu un gust mai puțin specific decât acesta.  

2,5 kg carne de capra - pulpa din spate si o bucata de coasta. 3 cepe roșii 2 catei de usturoi cruzi 2 linguri paste roșii 1/2 cană ulei de măsline 1 lingurita cu varf de oregano tocat si uscat 1 lingura de cimbru verde tocat 1 lingurita boia dulce spaniola afumata 1/2 lingurita piper negru macinat 1/2 lingurita fulgi de chilli Cu 1 kg cartofi noi mai mici roșii chery pentru decor sare Carnea de capră se spală și se curăță cu grijă. Capra noastră era foarte frumoasă și curată. Depinde cum lucrează cine îl sacrifică. Am presarat peste carne oregano, sare, piper, boia afumata. Maseaza bine carnea asezonata cu putin ulei si pasta de rosii. Lasam carnea sa se odihneasca la rece 2-3 ore sau seara pana dimineata. Tăiați pește de ceapă roșie și usturoi tânăr. Curățați cartofii. Asezati carnea intr-o tava in care puneti deoparte ceapa si usturoiul. Asezati cartofii sarati in jurul carnii. Puteti pune cartofii in liniste de la inceput pentru ca vor absorbi sucul lasat de friptura. Carnea de capră se prepară foarte repede dacă este tânără. Presărați fulgi de ardei iute peste cartofi. Peste friptura se pune restul de ceapa si usturoiul + cimbru tocat. Se toarnă cu generozitate deasupra uleiului de măsline. Adăugați o cană de apă în tigaie. Preîncălziți cuptorul la temperatură ridicată - respectiv la 280 de grade. Am lasat carnea sa se rumeneasca aproximativ 15 minute. După aceea am lăsat încă 15 pe cealaltă parte. Dupa 30 de minute am redus temperatura la 180 de grade si am pus putina folie de aluminiu, fara sa invelesc toata tava. Prin aceasta am vrut ca carnea sa nu se arda deasupra. Aveți grijă să nu ardeți ceapa pe fundul tăvii. Dacă este necesar, mai adăugați puțină apă. Ceapa se caramelizează foarte frumos și este gustoasă. Întoarceți carnea încă o dată și lăsați-o ușor acoperită încă 30 de minute. La servire, presara ceapa si verdeata peste friptura pentru prospetime si adauga rosiile cherry pentru aspectul colorat. . Nu am folosit vin pentru ca rolul vinului este de a marina o carne mai tare sau un gust puternic. Puștiul nu avea nevoie de așa ceva, este o delicatesă. Pofta mare!!!

Ingrediente Friptura de ied cu ceapa rosie si usturoi

2 .5 kg carne ied -opulpa spate si o bucata costita .

3 cepe rosii

2 maciulii usturoi crud

2 linguri pasta rosii

1/2 pahar ulei masline

1 lingurita cu varf de oregano maruntit si uscat

1 lingura cimbru verde tocat

1 lingurita rasa boia spaniola dulce afumata

1/2 lingurita piper negru macinat

1/2 lingurita fulgi chilli

1 kg cartofi noi mai mici

rosii chery pentru decor

sare

Categorii