Friptura de ied cu ceapa rosie si usturoi

Friptura de ied cu ceapa rosie si usturoi

Reteta culinara din categoria Mancaruri cu carne. Specific Romania. Cum sa faci Friptura de ied cu ceapa rosie si usturoi

Timp de preparare
120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare
Friptura de ied cu ceapa rosie si usturoi

 

 Anul acesta am inlocuit mielul cu iedul. Din timp am anuntat si comandat un cunoscut ce crestea capre la munte [in aer curat cu mancare buna si apa limpede.  Prietenii ce s-au ospatat din aceasta friptura au zis ca si ei vor ied de acum inainte. Iedul are o carne frageda, mai dulce decat cea a mielului si cu mai putin gust specific ca acesta.  

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1608565182578-0'); });

 

INGREDIENTE
2 .5 kg carne ied -opulpa spate si o bucata costita . 3 cepe rosii 2 maciulii usturoi crud 2 linguri pasta rosii 1/2 pahar ulei masline 1 lingurita cu varf de oregano maruntit si uscat 1 lingura cimbru verde tocat 1 lingurita rasa boia spaniola dulce afumata 1/2 lingurita piper negru macinat 1/2 lingurita fulgi chilli 1 kg cartofi noi mai mici rosii chery pentru decor sare Carnea de ied se spala si se curata cu atentie . Iedul nostru a fost foarte frumos si curat . Depinde cum lucreaza cine il sacrifica . Am presarat peste carne oregano, sare, piper, boia afumata. Se maseaza bine carnea condimentata cu putin ulei si cu pasta de rosii . Lasati carnea sa se odihneasca la rece 2-3 ore sau de seara pana dimineata . Feliati pestisori ceapa rosie si usturoiul tanar . Curatati cartofiorii . Asezati carnea intr-o tava in care ati pus oparte de ceapa si usturoi . Asezati cartofii sarati in jurul carnii . Linistit se poate pune cartofii de la inceput pentru ca vor absorbi sucurile lasate de friptura . Carnea de ied se prepara foarte repede daca acesta este tanar . Presarati peste cartofi fulgi de chilli . Peste friptura se pune restul din ceapa si usturoi + cimbrul verde tocat . Turnati generos pe deasupra , uleiul de masline . Adugati in tava o cana de apa . Se incinge cuptorul la temperatura mare -respectiv la 280 grade . Am lasat sa se rumeneasca carnea cam 15 . Dupa aceasa am mai lasat inca 15 pe partea ceialalta . Dupa 30 minute am redus temperatura la 180 grade si am pus putina folie de aluminiu , fara sa impachetez toata tava . Prin aceasta am dorit ca sa nu se arda carnea pe partea superioara . Supravegheati sa nu se arda ceap pe fundul tavii . Daca este necesar mai adugati putina apa . Ceapa se caramelizeaza foarte frumos si este gustoasa . Se mai intoarce inca o data carnea si se lasa acoperita usor inca 30 minute . La servire presarati ceapa si verdeturi peste friptura pentru prospetime si puneti rosiii chery pentru aspectul colorat . . Nu am folosit vin pentru ca rolul vinului este la marinare la o carne mai tare sau cu un gust puternic . Iedutul nu a avut nevoie de asa ceva , el este o delicatesa . Pofta mare !!!

Ingrediente

  • 2 .5 kg carne ied -opulpa spate si o bucata costita .
  • 3 cepe rosii
  • 2 maciulii usturoi crud
  • 2 linguri pasta rosii
  • 1/2 pahar ulei masline
  • 1 lingurita cu varf de oregano maruntit si uscat
  • 1 lingura cimbru verde tocat
  • 1 lingurita rasa boia spaniola dulce afumata
  • 1/2 lingurita piper negru macinat
  • 1/2 lingurita fulgi chilli
  • 1 kg cartofi noi mai mici
  • rosii chery pentru decor
  • sare

Categorii

Retete similare