Galuste cu caise / marillenknödel

Instructiuni de preparare Galuste cu caise / marillenknödel
Cartofii se fierb(pentru un gust mai bun este bine sa se fiarba cu ceva scortisoara, vanilie si zahar).Se scurg, se trec prin sita/preseaza/mixeaza si se lasa deoparte la racit.Caisele se spala, se zvinta, l-i-se scot simburii si se inlocuiesc cu zahar.
Cartofii raciti se amesteca cu ouale, brinza, grisul, faina si untul pina se obtine un aluat moale, dar totusi destul de tare pentru a se lasa modelat.Se pregateste pesmetul,punind untul intr-o tigaie.
Cind acesta s-a incins se adaoga pesmetul si se amesteca in continuu fara sa-l pierdem din ochi,pina ce culoarea acestuia a devenit usor auriie.In acest moment se adaoga scortisoara si zaharul tos, se amesteca bine si se lasa deoparte.
Pe foc se pune o oala/cratita cu apa si sare sa fiarba.Intr-e timp se prepara galustele luind cu mina umeda din aluat bucatele, care se platineaza putin intr-e palmi si se imbraca cu el cite o caissa.
Fiecare galusca formata se trece prin faina grisata si se aseaza pe un platou.Dupa ce aluatul si caisele sint formate in galuste , acestea se pun cu grija in aapa cu sare care fierbe f .f.usor.Se lasa sa fiarba, dar cum am zis FOARTE USOR sub capac ca 5 min si 5 minue fara capac.Pina ce galustele se ridica la suprafata.
Daca cumva sint mai mari , este bine chiar pina la 15 minute sa dureze fierberea.Galustele se scot pe rind si se trec imediat umede prin pesmet, dupa care se aseaza pe un platou.Se servesc presarate cu zahar si eventual cui ii place si doreste cu unt topit.
Ingrediente Galuste cu caise / marillenknödel
500 g cartofi fainosi fierti
60 g gris
180 g faina grisata
2 oua mari
100 g brinza de vaci proaspata
200 g unt topit
1 pac. de praf de budinca de vanilie
1/2 lc praf de copt
caise
zahar buburi de preferinta
200 g pesmet
100 g unt/ulei...
80 g zahar tos
1 lc cu virf scortisoara