Instructiuni de preparare
Gasca salbatica la tava
Gasca vanata, se curata de pene, se trece prin flacara, apoi se freaca cu malai si se spala doar pe deasupra. Se scot maruntaiele, oprind numai inima si ficatul, restul se arunca. Se taie in sferturi gasca si se pune intr-un vas, pentru marinare. Separat, se pregateste prin fierbere marinata din 100 ml otet diluat cu 300 ml apa si 20 ml vin rosu, cateva felii de morcovi, ceapa, telina, radacina de patrunjel, foi de dafin, piper boabe, cimbru, usturoi, sare, dupa gust. Se fierb intr-un vas acoperit circa 10 minute, apoi se toarna fierbinte peste gasca si se acopera vasul. Daca nu se prepara gasca in aceeasi zi, marinata se raceste si apoi se toarna peste carnea de gasca si se pastreaza la loc racoros cel mult 2 sau 3 zile, intorcand carnea in timpul macerarii cel putin o data pe zi. Cand se scoate din marinata, carnea se sterge, se pune intr-o tava smaltuita, se unge cu untura, se toarna putina apa si se pune in cuptorul incins. In timpul inabusirii se intorc bucatile de carne pentru o rumenire uniforma. Daca este mai tare, carnea se stropeste din cand in cand cu zeama ramasa de la marinare si se continua frigerea (inabusita), pana este gata. Cand este gata, se scot bucatile si se asaza in vasul de servire, strecurand (prin pasare) sosul peste carne. Se serveste cu diferite garnituri (cartofi prajiti, piure de cartofi, galuste, varza calita ).Daca gasca este mai batrana atunci prepararea ei dureaza mai mult. Gasca salbatica se poate pregati si cu masline sau ciuperci. Pofta buna!