Gem de gutui cu lavanda la Multicooker Crock Pot Express cu gatire sub presiune

Reteta culinara din categoria Multicooking. Cum sa faci Gem de gutui cu lavanda la Multicooker Crock Pot Express cu gatire sub presiune

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Gem de gutui cu lavanda la Multicooker Crock Pot Express cu gatire sub presiune

 

Daca e toamna e sezonul dulceturilor, gemurilor, conservelor... Gemul de gutui nu putea sa lipseasca din camara mea. Parfumate si aromate, cu un gust unic, gutuile sunt perfecte pentru dulceata/gem. 

 

INGREDIENTE
3 kg gutui 1 kg zahar zeama de la 1/2 lamaie cateva fire lavanda

Avem nevoie de gutui bine coapte si parfumate. Eu am avut unele perfecte, mari, carnoase, zemoase,din gradina de la tara. Nu sunt tratate sau stropite, sunt asa cum le-a lasat natura. Lavanda se gaseste si ea in gradina...

Pentru gatirea gemului am folosit Multicooker Crock Pot Express cu gatire sub presiune.

Fructele se spala foarte bine, avand grija sa indepartam puful de pe gutui. Se taie in sferturi, se scoate casuta cu seminte si eventualele urme de viermi. Se dau fructele pe razatoarea cu gauri mari sau se taie cubulete. Se pun intr-un vas, se adauga imediat zeama de lamaie sa nu se oxideze fructele. Se adauga si zaharul si se amesteca. Pe fundul vasului se pune un fir de lavanda si se lasa la infuzat peste noapte.

Multicookerul Crock-Pot Express cu gatire sub presiune se conecteaza la sursa de curent. In cuva aparatului se pun fructele date pe razatoare, fara a pune insa si firul de lavanda. Se pune capacul cu pozitia inchis, avand grija supapa de presiune sa fie inchisa si ea. Se selecteaza programul Dessert, durata de gatire45 minute, apoi se apasa tasta Start.

Dupa terminarea programului, se deschide supapa de eliberare aburi, folosind o manusa de bucatarie. Dupa ce aburul s-a eliberat, se poate deschide capacul.Se adauga un alt fir de lavanda peste fructe, se pune din nou capacul, se seteaza aceeasi functie si timpul de 5 minute. Se elibereaza din nou supapa de aburi si se deschide cu grija capacul. Se inlatura lavanda din cuva cu gem, se amesteca usor cu o spatula.

Gemul fierbinte se pune in borcane sterilizate si se sigileaza cu capace.

Ingrediente Gem de gutui cu lavanda la Multicooker Crock Pot Express cu gatire sub presiune

3 kg gutui

1 kg zahar

zeama de la 1/2 lamaie

cateva fire lavanda

Categorii