Ghiveci de legume, de toamna

Reteta culinara Ghiveci de legume, de toamna din categoria Mancaruri de legume. Specific Romania. Cum sa faci Ghiveci de legume, de toamna

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Ghiveci de legume, de toamna

 

  Toamna este anotimpul cel mai generos, legumele se găsesc din abundență. O tocană de legume este întotdeauna binevenită, mai ales în zilele de post dar nu numai. Este un fel de mâncare pe gustul tuturor și poate fi un prânz delicios sau o cină ușoară.

2-3 cepe mai mari 5-6 buc. de ardei gras (capia sau gogoși) 4-5 roșii mai mari 1-2 rădăcini de morcov 1 radacina de patrunjel 1 telina, mai mica (optional) 1 conopida mica (optional) 1/2 sau 1/4 varză dulce (opțional) 1 crenguță de cimbru (opțional) 3-4 cartofi (optional) 1-2 vinete, potrivite 5-6 catei de usturoi Sarat la gust piper dupa gust boia de ardei / dupa gust (optional) 3-4 linguri de ulei, pentru a se intari legumele patrunjel verde, tocat marunt

Curatam si spalam bine legumele. Ceapa o tocam putin mai mare, morcovii ii taiem rondele (sau ii dam prin razatoarea mare) si taiem cubulete ardeii, vinetele si rosiile, de marimea dorita. La fel facem cu telina, cartofii si varza si taiem conopida in bucati mici, daca punem aceste legume in oale.

Încinge uleiul într-o cratiță/tigaie potrivită. Se calesc legumele, mai intai ceapa pana devine transparenta ca sticla, apoi se adauga ardeii si radacinile si se lasa sa se rumeneasca 3-4 minute. După aceea, am transferat totul într-o oală mai mare, pentru că nu încap toate legumele în tigaie! Acum adaugam vinetele si rosiile, crenguta de cimbru, punem capacul si lasam sa fiarba, la foc mic, pana scade zeama lasata de legume si sosul ramas ajunge la consistenta dorita. Putem scoate oricand ramura de cimbru, daca nu vrem sa dam oala un gust prea puternic. Cand este gata se opreste focul si se condimenteaza cu sare, piper si boia, dupa gust. De asemenea acum adauga patrunjelul verde si usturoiul tocate marunt pentru un plus de savoare.

Nota 1: Alaturi de vinete si rosii adaugati telina, cartofii, varza si conopida, daca vreti sa puneti in ghiveci.

Nota 2:   Se amesteca periodic pentru a nu se lipi de fundul oalei!

Daca nu am pus cartofi, putem servi oala de legume cu cartofi naturali, piure, amestecati cu orez fiert sau doar cu paine.

Poftă bună!

Ingrediente Ghiveci de legume, de toamna

2-3 cepe mai mari

5-6 buc. de ardei gras (capia sau gogoșari)

4-5 roșii mai mari

1-2 rădăcini de morcov

1 rădăcină de pătrunjel

1 țelină, mai mică (opțional)

1 conopidă mică (opțional)

1/2 sau 1/4 de varză dulce (opțional)

1 crenguță de cimbru (opțional)

3-4 cartofi (opțional)

1-2 vinete, potrivite

5-6 căței de usturoi

sare, după gust

piper, după gust

boia de ardei dulce/iute, după gust (opțional)

3-4 linguri de ulei, pentru călit legumele

pătrunjel verde, tocat mărunt

Categorii