Gomboti cu prune la tava
Reteta culinara Gomboti cu prune la tava din categoria Prajituri. Specific Romania. Cum sa faci Gomboti cu prune la tava
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Gomboti cu prune la tava
Am tot facut clasicele gomboturi cu prune in aceasta toamna, foarte bune de altfel, dar intr-o zi mi-a aparut pe retelele sociale un mic video cu aceasta reteta, gomboti la tava. Mi s-a parut interesanta si mai ales usor de facut in comparatie cu cele rotunde. Si pentru ca aveam cateva prune pe care le tot mutam dintr-un loc in altul, am zis ca e momentul sa incerc acea reteta. Zis si facut. Rezultatul..... usor de executat si foarte bun.
1 litru de lapte dulce 70 g zahar 160 g gris 1 ou 50 g unt esenta de vanilie 10-12 buc prune Pt. crusta: 100 ml ulei 300 g pesmet 80 g zahar sau dupa gust 1 lgt scortisoaraSe spala prunele, se rup in doua si se scot samburii. Se lasa sa se scurga.
Intr-o cratita se pune uleiul sa se incinga. Se adauga pesmetul si se lasa 1-2 minute sa se rimeneasca amestecand continuu pentru a nu se arde. Se pune zaharul si scortisoara si se ametseca bine, lasand sa se mai rumeneasca putin. Cand este gata, se trage deoparte.
Intr-u bol se amesteca bine 300 ml lapte cu grisul, esenta de vanilie si oul. Restul de lapte se pune la fiert impreuna cu zaharul. Cand incepe sa clocoteasca se toarna in fir subtire amestecaul de mai sus, amestecand continuu sa nu faca cocoloase. Se lasa sa fiarba pana atinge consistenta unei budinci de gris. La final se adauga untul si se omogenizeaza.
Intr-o tava se pune jumatate din cantitatea de pesmet, se niveleaza si se taseaza usor. Se pune apoi jumatate din cantitatea de gris si se niveleaza. Se asaza prunele cu partea interioara in jos. Se toarna restul de budinca, se niveleaza apoi deasupra se pune restul de pesmet. Se niveleaza usor si se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru cca 40 de minute.
Cand este gata, se lasa sa se raceasca apoi se poate servi.
Pofta buna!
Ingrediente Gomboti cu prune la tava
1 litru de lapte dulce
70 g zahar
160 g gris
1 ou
50 g unt
esenta de vanilie
10-12 buc prune
100 ml ulei
300 g pesmet
80 g zahar sau dupa gust
1 lgt scortisoara