Gratin de cartofi cu branza Reblochon - Tartiflette
Reteta culinara Gratin de cartofi cu branza Reblochon - Tartiflette din categoria Aperitive / Garnituri. Specific Franta. Cum sa faci Gratin de cartofi cu branza Reblochon - Tartiflette
Timp de preparare 30 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Gratin de cartofi cu branza Reblochon - Tartiflette
Reblochon = o brânză cu denumire de origine controlată, obţinută din lapte crud. Istoria anecdotică a brânzei reblochon datează din timpul Evului Mediu francez, când fermierul trebuia să plătească seniorului o dare pentru păşunatul vacilor pe alpaje. Suma era proporţională cu cantitatea de lapte produsă, dar putea fi plătită şi în natură, laptele servind, în acest caz, la fabricarea brânzei numite "tomme", rezervată seniorilor şi celor înstăriţi. Ca să plătească mai puţin, fermierul isteţ practica o mulgere (blocher) incompletă, pe care o termina după ce trecea perceptorul; astfel, avea loc o a doua mulgere (re-blocher) în urma căreia se obţinea un lapte mult mai gras. Pentru că nu putea fi păstrat mult timp, acest lapte era transformat într-o brânză moale pentru consumul personal al fermierului, denumită reblochon. Delicată şi păstrătoare a tuturor savorilor alpine, ca să fie corect apreciată (miros, culoare, consistenţă), brânza aceasta trebuie asociată cu vin local şi pâine la cuptor, pregătită din făină integrală. La începutul secolului, producţia anuală de reblochon nu depăşea 40 de tone, însă, o dată cu creşterea numărului de turişti hibernali, brânza şi-a găsit locul pe mese, mai ales datorită invenţiei tartifletei (de la numele cartofilor din compoziţie), mâncarea schiorului foaaaarte flămând.
Ingrediente Gratin de cartofi cu branza Reblochon - Tartiflette
1 mic Reblochon de Savoie
8 cartofi
150 g bacon taiat bucatele
1 ceapa,
1 catel de usturoi
2 linguri de smantana
sare
piper
un pic de unt