Gratin de cartofi Dauphinois

Reteta culinara Gratin de cartofi Dauphinois din categoria Aperitive / Garnituri. Specific Franta. Cum sa faci Gratin de cartofi Dauphinois
Timp de preparare 60 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Gratin de cartofi Dauphinois
Va propun o garnitura eleganta pentru o friptura, mancarica cu carne in sos......o budinca de cartofi gratinata care se topeste in gura. Gratin Dauphinois este o reteta clasica a bucatariei franceze. Reteta originala este inca disputata intre marii bucatari francezi. Cu sau fara branza, cu sau fara usturoi, cu sau fara cimbru. Este foarte importanta alegerea cartofilor – sa fie nu foarte tari. Eu am facut o varianta ROZ. Varietati de cartofi colorate: St. Galler - cartoful mov sau violet este un soi foarte productiv, puternic pigmentat recomandat in prevenirea si combaterea cancerului, protejeaza celulele sanatoase, apara organismul de radicalii liberi, ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mentin sanatatea inimii, previn imbatranirea. Cherie - cartoful roz, la fel de productiv ca St. Galler, si pigmentat in roz. Sunt doua soiuri foarte rare de cartofi care provin din Peru, cu beneficii pentru sanatate.
Ingrediente Gratin de cartofi Dauphinois
800 g cartofi
2 catei de usturoi
lapte 1/2 litru
25 cl de smantana
sare, piper,
150 gr cascaval ras
2 oua (ține o lingura de smantana pentru oua la final)
nucsoara