Gratin de cod si smantana
Va propunem sa incercati un preparat traditional al Portugaliei: gratin de cod.
Instructiuni de preparare Gratin de cod si smantana
Se fierbe laptele. Dupa ce fierbe, adaugati fileurile de cod desarate anterior.
Dupa ce au fiert timp de aproximativ 10 minute, scurgeti fileurile, pastrand laptele pe care il vom folosi ulterior. Desfaceti-le, avand grija sa indepartati oasele.
Intr-o tigaie, caliti ceapa tocata, in ulei de masline. Cand devine transparenta, adaugati bucatile de cod si faina in ploaie si amestecati.
Adaugati o treime din laptele fiert anterior și amestecati. Cand amestecul se ingroasa, adaugati a doua treime din lapte si amesteacati, adaugati si restul de lapte. Cand amestecul s-a ingrosat, dati deoparte.
Curatati si taiati cartofii in cubulete. Gatiti-i in ulei incins. Scopul nu este sa prajiti cartofii, ci doar sa ii gatiti.
Amestecati cartofii cu amestecul de cod si azezati compozitia intr-un vas de copt uns in prealabil cu unt.
Se toarna smantana lichida deasupra si se presara cascaval ras.
Coaceti 35 minute la 180°C.
Gata!
Ingrediente Gratin de cod si smantana
700 gr cod desarat
600 ml lapte
1 ceapa
2 linguri de faina
1 kg cartofi
200 ml smantana lichida
200 gr cascaval ras
sare
piper
ulei de masline