Grau fiert
Reteta culinara din categoria Mancaruri de post. Specific Romania. Cum sa faci Grau fiert
Timp de preparare 90 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Grau fiert
Acesta este un desert de post (vechi de sute de ani și îmbunătățit de-a lungul timpului) despre care citim și în operele clasice ale literaturii române. Dincolo, însă, de această referire livrescă, grâul fiert îmi amintește de copilărie, când mămica îl aștepta pe preot în Ajunul Crăciunului, cu masa plină de bucate de post: vărzări (plăcinte cu varză), plăcinte cu dovleac, ștrudele cu mere, învârtită cu nucă, sau cu bostan (dovleac), julfă (sau ”pelincile Maicii Domnului”, cum se numeau în Moldova, căci ”scutece” este un cuvânt mai nou...) și grâu fiert. În afară de aceste preparate, pe masă mai erau: un pahar de vin, fructe și o lumânare aprinsă, în sfeșnic. Evident, am luat exemplul mămicăi, așa că prepar și eu astfel de bunătăți pentru Ajunul Crăciunului (și nu numai) iar unele rețete au fost postate aici: https://www.bucataras.ro/retete/desert-julfa-85228.html https://www.bucataras.ro/retete/placinte-cu-varza-82156.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-strudel-de-post-cu-mere-stafide-si-visine-85997.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-placinta-invartita-moldoveneasca-de-post-cu-dovleac-85135.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-invartita-cu-nuci-si-dulceata-de-caise-85180.html https://www.bucataras.ro/retete/desert-placinta-cu-dovleac-de-post-84984.html A mai rămas să prezint rețeta de grâu fiert, care nu este colivă, cum ar crede unii. Se face cam din aceleași ingrediente de bază, dar este mai moale, mai puțin scăzut și se îmbunătățește cu: nuci, stafide, fructe confiate, coajă răzuită de lămâi și de portocale, esențe aromatice... La origini, grâul fiert a fost îndulcit cu miere, după cum i-a sfătuit pe credincioși episcopul Eudoxie al Constantinopolului, avertizat în vis de către Sfântul Teodor. Romanii, la ordinul Împăratului Iulian Apostatul (361-363) au stropit toate proviziile din piețe cu sângele jertfit idolilor, iar credincioșii au fost sfătuiți, așadar, să nu se atingă de aceste bucate murdărite, ci să mănânce grâu fiert îndulcit cu miere. De mult timp se folosește grâu decorticat (arpacaș) pentru că fierbe mai ușor și mai bine. În zilele noastre, grâul fiert se îndulcește de obicei cu zahăr, iar decorul este vesel, nu cernit, deoarece Postul Crăciunului este un post al bucuriei, pentru că ni L-a adus pe Fiul Domnului.
Ingrediente Grau fiert
250 grame de arpacaș
75-100 grame de zahăr tos
300 ml de apă
75-100 grame de nuci rumenite
1 praf de sare extrafină
100 grame de stafide aurii
100 grame de fructe confiate
1 linguriță de esență de rom
coaja de la 1/2 lămâie
coaja de la 1/2 portocală