Hachis parmentier
Este o reteta frantuzeasca, mai exact un "gratinat" cu piure de cartofi, carne tocata si legume tocate marunt acoperite de cele mai multe ori de un strat de branza rasa. Exista si variatii in care se foloseste carne de pui. In Belgia ( zona Flamanda ) se numeste "Gehakt Parmentier" sau "Jagerschotel" iar in Anglia este cunoscuta sub numele de "Shepherd's pie" - daca este facuta cu carne de miel - , "Cottage Pie" - cu carne de vita - Fisherman's Pie - evident cu peste sau "Shepherdess pie" care este varian.
Instructiuni de preparare Hachis parmentier
Fierbeti cartofii, adaugati un cub de unt, sare, piper si putina nucsoara si ii pasati. Adaugati laptele si oul si continuati sa pasati pana obtineti un piure fin.
Fierbeti conopida doar "al dente" si o treceti pe sub apa rece pentru a stopa gatirea. Intr-o tigaie incingeti untul/uleiul ( eu am pus din ambele ) si prajiti prazul si ceapa pana devin transparente.
Adaugati carnea si prajiti pana aceasta prinde o culoare usor aurie. Condimentati daca este nevoie.
Intre timp pregatiti sosul bechamel. Topiti untul intr-o craticioara, adaugati faina si amestecati apoi adaugati treptat laptele si branza rasa pana cand aceasta s-a topit si sosul s-a ingrosat (dar nu foarte gros) Condimentati cu un praf de nucsoara, sare si piper.
Asezati piureul in vasul pentru cuptor.
Turnati carnea deasupra.
Asezati bucatile de conopida iar apoi sosul bechamel. Asezati branza rasa peste tot si bagati la cuptor la 180°C pana aceasta prinde o crusta aurie.
Ingrediente Hachis parmentier
1 conopida sau 500gr congelata
700gr carne tocata ( vita sau mix vita-porc)
1 kg cartofi
1 praz
1 ceapa medie
1 ou
cimbru
rozmarin
100gr branza emmentaler rasa
unt sau ulei de masline pentru prajit
sare si piper
Pentru bechamel
3 linguri cu varf de faina
70 gr unt
o cana cu lapte
50 gr branza emmentaler rasa
nucsoara
sare si piper