Hummus
Iata o reteta de hummus care nu foloseste tahini (pasta de susan) si care contine foarte putin ulei. Hummusul este o pasta din boabe de naut si provine din zona Mediteranei.
Instructiuni de preparare Hummus
Spalati nautul si puneti-l la inmuiat 4-6 ore sau peste noapte. Scurgeti apa, clatiti-l si puneti-l in oala cu presiune cu 2 cani de apa si 1/2 lingurita turmeric. Fierbeti 20 minute din momentul in care oala incepe sa fasaie. Apoi scoateti nautul deoparte si pastrati zeama. Lasati nautul sa se racoreasca putintel.
Tocati ceapa, ghimbirul si usturoiul. Puneti uleiul la incalzit intr-o craticioara micuta. Cand uleiul e suficient de fierbinte aruncati in el semintele de chimen care vor incepe sa pocneasca.
Dupa vreo 5 secunde puneti si ceapa, ghimbirul si usturoiul tocate. Tineti pe foc cam 4-5 minute, pana ce ceapa se inmoaie bine. Apoi adaugati condimentele pulbere: restul de turmeric, coriandrul, chimenul, piperul cayenne. Amestecati continuu cateva secunde si luati de pe foc.
Puneti nautul intr-un mixer/blender, turnati peste el condimentele, adaugati sarea, zeama de lamaie si verdeata si mixati un pic pana ce se zdrobeste nautul. Cand compozitia devine prea groasa adaugati cate putin din zeama in care a fiert nautul, atat cat e nevoie ca sa iasa un Hummus moale si pufos. Mixati bine pana rezulta o pasta fina.
Ingrediente Hummus
1 cana naut boabe uscate
1 ceapa medie
3 catei usturoi
1 bucatica mica de ghimbir
1 lingurita seminte de chimen
2 linguri zeama de lamaie
1 lingurita coriandru pulbere
1/2 lingurita chimen pulbere
1/2 + 1/2 lingurite turmeric
1/2 lingurita piper cayenne
1/2 lingurita sare
2-3 linguri ulei
1 mana patrunjel verde tocat