Jumari cu varza acra, in sos de rosii, la tigaie

Reteta culinara Jumari cu varza acra, in sos de rosii, la tigaie din categoria Mancaruri cu carne. Specific Romania. Cum sa faci Jumari cu varza acra, in sos de rosii, la tigaie

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Jumari cu varza acra, in sos de rosii, la tigaie

 

Am găsit niște jumări proaspete, la carmangerie, așa că nu m-am putut abține și am cumpărat. O parte le-am măncat cu pâine și ceapă dar m-am gândit să fac și cu varză murată călită, așa că m-am pus pe treabă. Vă pot spune doar că a ieșit o minunăție! Oricum eu sunt mare amator de varză călită, murată sau dulce, cu sau fără carne. Varza călită este o mâncare simplă și gustoasă, pe placul multora.

 

INGREDIENTE
1 varză murată, mai mare 1-2 roșii de mărime medie 1-2 cepe, mai mari jumări de porc (cca 200-250 g) sare după gust piper după gust boia de ardei dulce, după gust 250 ml suc de roșii sau 2-3 linguri de bulion/pastă de roșii 3-4 linguri ulei de floarea soarelui pătrunjel verde, tocat ardei iute, pentru servit (opțional) cimbru uscat sau proaspăt (opțional)

Curățăm ceapa și roșiile, le spălăm și le tocăm peștișori (julienne) sau cubulețe, cum ne place.

Punem uleiul într-o tigaie, îl încingem, adăugăm jumările și le lăsăm doar până ce lasă puțină grăsime.

Adăugăm ceapa și roșiile, amestecăm și lăsăm să se călească, până ce se înmoaie ceapa. Punem apoi varza tocată mărunt sau fideluțe și lăsăm să se călească împreună cam 10-15 minute. Amestecăm periodic ca să nu se prindă de fundul tigăii.

Adăugăm apoi sucul de roșii, o crenguță de cimbru și eventual puțină apă, cât să le cuprindă. Punem capacul și lăsăm să fiarbă înăbușit, până ce se înmoaie varza și scade apa! Gustăm și când este fiartă, oprim focul. Condimentăm după gust, cu sare, piper, boia de ardei dulce și verdeață tocată și lăsăm puțin ca să se întrepătrundă gusturile. Servim cu ardei iute și cu smântână dacă dorim.

Poftă bună!

Ingrediente Jumari cu varza acra, in sos de rosii, la tigaie

1 varză murată, mai mare

1-2 roșii de mărime medie

1-2 cepe, mai mari

jumări de porc (cca 200-250 g)

sare după gust

piper după gust

boia de ardei dulce, după gust

250 ml suc de roșii sau 2-3 linguri de bulion/pastă de roșii

3-4 linguri ulei de floarea soarelui

pătrunjel verde, tocat

ardei iute, pentru servit (opțional)

cimbru uscat sau proaspăt (opțional)

Categorii