Jumari de porc

Reteta culinara Jumari de porc din categoria Aperitive / Garnituri. Specific Romania. Cum sa faci Jumari de porc

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Jumari de porc

 

"Retete festive de iarna" Anul acesta am cumparat de la cineva de la tara niste carne de porc. Au venit ai mei cu o bucata destul de mare de slanina, care avea si putina carne si ma gandeam cum sa o pregatesc. Sotul cica, hai nu faci niste jumari? Recunosc, nu am facut niciodata, pentru ca eu nu sunt fana "porcarii", dar imi aduc aminte de cand pregatea mama la tara, cand eram doar niste copii. Atunci se facea in cantitati mari, intr-un tuci imens, afara la foc si se folosea doar slanina fara pic de carne. Le-am pus eu la foc mic, iar dupa o ora, am zis ca nu imi iese nimic, ca parca nu scadeau, nu se rumeneau, cand deodata surpriza, au inceput sa arate ca niste jumari. Au iesit grozave, cel putin asa zice sotul, ca el a fost cel care le-a degustat! Crocante, gustoase, presarate cu putina sare, niste ceapa rosie sau muraturi, numai bune de pus pe masa de sarbatori! 

 

INGREDIENTE
2,2 kg slanina de porc cu putina carne (eu am folosit de pe burta) 200 ml apa sare Luati bucata de slanina si indepartati usor soricul. Daca va place cu tot cu soric, atunci o lasati asa. Taiati cuburi potrivite si cat de cat egale, ca sa se pregateasca in acelasi timp. Intr-un tuci puneti apa si bucatile de slanina. Transferati tuciul pe foc, focul sa fie potrivit. Amestecati din cand in cand. O sa va intrebati de ce se pune apa? Pentru ca, pana incepe sa isi lase grasime slanina, este nevoie de ceva lichid, pentru a nu se rumeni de la inceput. Daca se rumenesc de la inceput, risca sa se arda si nu sunt chiar grozave. Oricum, apa se va evapora si va ramane doar grasimea, fiti siguri de asta. Dupa circa o ora, cand incepe sa se formeze grasime, dati focul la mic. Jumarile vor incepe sa se rumeneasca usor si sa fiarba in grasimea lasata de ele. Amestecati din cand in cand. Scoateti una si o lasati sa se raceasca, sa vedeti daca sunt facute. Nu trebuie sa fie prea moi, pentru ca vor fi prea grase. Dar daca sunt crocante, inseamna ca sunt gata. Dureaza cam o ora si jumatate, doua ore pana sunt facute. Le scoateti cu o paleta si le puneti intr-o sita, ca sa se scurga de grasime. Le presarati cu sare si serviti. Sunt mai bune reci! Grasimea lasata, untura, cand este calda, o strecurati printr-o sita, pe care puneti si niste tifon, direct in borcane. O lasati sa se intareasca, apoi o dati la rece. Pofta buna!

Ingrediente Jumari de porc

2,2 kg slanina de porc cu putina carne (eu am folosit de pe burta)

200 ml apa

sare

Categorii

Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - Reteta gustoasa de omleta spaniola

Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - Reteta gustoasa de omleta spaniola

Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - Reteta gustoasa de omleta spaniola - Cum se prepara Tortil

Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - omleta spaniola simpla si gustoasa

Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - omleta spaniola simpla si gustoasa

Reteta culinara Tortilla cu cartofi si ceapa, la tigaie - omleta spaniola simpla si gustoasa din cat

Coșulețe din lipie cu brânză și mărar - Gustarea rapidă și ușoară

Coșulețe din lipie cu brânză și mărar - Gustarea rapidă și ușoară

Reteta culinara Coșulețe din lipie cu brânză și mărar - Gustarea rapidă și ușoară din categoria Aper

Quiche cu dovlecei - Varianta rapidă cu lipie

Quiche cu dovlecei - Varianta rapidă cu lipie

Quiche cu dovlecei - Varianta rapidă cu lipie - Cum se prepara acest Quiche cu dovlecei - Varianta r

Frigănele reinterpretate la cuptor - Super gustoase și rapide

Frigănele reinterpretate la cuptor - Super gustoase și rapide

Reteta culinara Frigănele reinterpretate la cuptor - Super gustoase și rapide din categoria Aperitiv

Cremă picantă de brânză - Aperitivul rapid și gustos

Cremă picantă de brânză - Aperitivul rapid și gustos

Reteta culinara Cremă picantă de brânză - Aperitivul rapid și gustos din categoria Aperitive / Garni

Crostini cu ciuperci - Gustarea crocantă plină de savoare

Crostini cu ciuperci - Gustarea crocantă plină de savoare

Crostini cu ciuperci - Gustarea crocantă plină de savoare - Cum se prepara Crostini cu ciuperci - Gu

Brioșe cu măsline și brânzeturi - Aperitivul super gustos și rapid

Brioșe cu măsline și brânzeturi - Aperitivul super gustos și rapid

Brioșe cu măsline și brânzeturi - Aperitivul super gustos și rapid - Cum se prepara aceste Brioșe cu