"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

Timp de preparare 28 ore

Dificultate Medie

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

Intr-un bol se pun grisul cu faina si se amesteca bine cu margarina si uleiul.Se adauga zaharul, apa de roze si flori de portocal,mahlab si se continua cu amestecatul pana se obtine un aluat omogen si moale. Se acopera cu un servet curat de bucatarie si se lasa sa se odihneasca 24 de ore. Se amesteca a doua zi aluatul cu drojdia dizolvata in putin lapte caldut. Se fac mici bilute de aluat( aproximativ cat o lingurita) care se umplu cu pasta de curmale, nuca si fistic. Se decoreaza cu ajutorul unei pensete. Daca se folosesc formele de lemn, acestea se pudreaza cu putina faina, se repartizeaza aluatul uniform pe pereti si se lasa putin sa depaseasca marginile; se umplu cu umplutura dorita , se inchid la baza si se pun in tavi de aluminiu. Se dau la cuptorul incalzit la 180 de grade si se lasa pana iau o culoare usor aurie,cca 15 minute. Dupa ce s-au racit se presara cu zahar pudra. Pofta buna!

Ingrediente "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

In tarile arabe-Iordania,Liban,Siria si Palestina- “mamool” sunt prajiturile cu care atat musulmanii

cat si crestinii isi servesc oaspetii de sarbatori si au la baza faina de gris.

In afara de aceste prajituri

musafirii sunt serviti cu bauturi racoritoare

ciocolata si bomboane speciale pentru sarbatori si cafea amara cu cardamom ,fiarta foarte mult pana devine concentrata.

“Mamool” ,” maamoul” sau “mamoul” au 3 umpluturi distincte: nuci

curmale si fistic.

Se folosesc pentru a le da forma niste linguri de lemn

in care se pune aluatul si se umple.

Dupa forma se stie cu ce sunt umplute: cele in forma de colacei sunt umplute cu pasta de curmale,cele rotunde cu nuca si scortisoara si cele ovale cu fistic.

Condimentul specific acestor prajituri arabesti de sarbatoare este:”mahlab”.

“Mahla”,”Mahleb” sau”Mahlepi” este un condiment extras din semintele unei specii de cires:Cerasus mahaleb sau ciresul” St.Lucie” si are aroma asemanatoare cu migdala amara.

Este foarte popular in toate tarile Orientului Mijlociu

Turcia,Grecia,Armenia,Iran,Libia,Egipt,Kuweit,Cipru la prepararea prajiturilor de sarbatori sau budincilor.

Ingrediente

Pentru aluat

-1 kg gri

-1 si 1/3 pahar margarina de palmier

-1/3 pahar ulei de porumb

-1/4 pahar zahar

-1lingurita de condiment “mahlab”

-1 lingura de faina alba

-1 lingurita de drojdie

-1 lingura apa de roze

-1 lingura apa de flori de portocal

Pentru umpluturade nuci

-1 cana de nuci zdrobite

-1 lingurita de scortisoara macinata

-1/2 lingurita nucsoara macinata

-1/4 lingurita cuisoare macinate

-3 linguri zahar to

Pentru umplutura de fistic

-1 cana de fistic zdrobit

-3 linguri de zahar tos( sau miere de albine)

-1 lingura apa de roze

-1 lingura apa de flori de portocal

Pentru umplutura de curmale

-1 cana pasta de curmale

-3 linguri zahar pudra

-1 lingura apa de roze

Categorii