"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori
Instructiuni de preparare "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori
Ingrediente "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori
In tarile arabe-Iordania,Liban,Siria si Palestina- “mamool” sunt prajiturile cu care atat musulmanii
cat si crestinii isi servesc oaspetii de sarbatori si au la baza faina de gris.
In afara de aceste prajituri
musafirii sunt serviti cu bauturi racoritoare
ciocolata si bomboane speciale pentru sarbatori si cafea amara cu cardamom ,fiarta foarte mult pana devine concentrata.
“Mamool” ,” maamoul” sau “mamoul” au 3 umpluturi distincte: nuci
curmale si fistic.
Se folosesc pentru a le da forma niste linguri de lemn
in care se pune aluatul si se umple.
Dupa forma se stie cu ce sunt umplute: cele in forma de colacei sunt umplute cu pasta de curmale,cele rotunde cu nuca si scortisoara si cele ovale cu fistic.
Condimentul specific acestor prajituri arabesti de sarbatoare este:”mahlab”.
“Mahla”,”Mahleb” sau”Mahlepi” este un condiment extras din semintele unei specii de cires:Cerasus mahaleb sau ciresul” St.Lucie” si are aroma asemanatoare cu migdala amara.
Este foarte popular in toate tarile Orientului Mijlociu
Turcia,Grecia,Armenia,Iran,Libia,Egipt,Kuweit,Cipru la prepararea prajiturilor de sarbatori sau budincilor.
Ingrediente
Pentru aluat
-1 kg gri
-1 si 1/3 pahar margarina de palmier
-1/3 pahar ulei de porumb
-1/4 pahar zahar
-1lingurita de condiment “mahlab”
-1 lingura de faina alba
-1 lingurita de drojdie
-1 lingura apa de roze
-1 lingura apa de flori de portocal
Pentru umpluturade nuci
-1 cana de nuci zdrobite
-1 lingurita de scortisoara macinata
-1/2 lingurita nucsoara macinata
-1/4 lingurita cuisoare macinate
-3 linguri zahar to
Pentru umplutura de fistic
-1 cana de fistic zdrobit
-3 linguri de zahar tos( sau miere de albine)
-1 lingura apa de roze
-1 lingura apa de flori de portocal
Pentru umplutura de curmale
-1 cana pasta de curmale
-3 linguri zahar pudra
-1 lingura apa de roze