"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

Reteta culinara "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori din categoria Prajituri. Specific Iordania. Cum sa faci "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

 

In tarile arabe-Iordania,Liban,Siria si Palestina- “mamool” sunt prajiturile cu care atat musulmanii , cat si crestinii isi servesc oaspetii de sarbatori si au la baza faina de gris. In afara de aceste prajituri , musafirii sunt serviti cu bauturi racoritoare, ciocolata si bomboane speciale pentru sarbatori si cafea amara cu cardamom ,fiarta foarte mult pana devine concentrata. “Mamool” ,” maamoul” sau “mamoul” au 3 umpluturi distincte: nuci, curmale si fistic. Se folosesc pentru a le da forma niste linguri de lemn, in care se pune aluatul si se umple. Dupa forma se stie cu ce sunt umplute: cele cu forma de colacei sunt umplute cu pasta de curmale,cele rotunde cu nuca si scortisoara si cele ovale cu fistic. Condimentul specific acestor prajituri arabesti de sarbatoare este:”mahlab”. “Mahla”,”Mahleb” sau”Mahlepi” este un condiment extras din semintele unei specii de cires:Cerasus mahaleb sau ciresul” St.Lucie” si are aroma asemanatoare cu migdala amara. Este foarte popular in toate tarile Orientului Mijlociu, Turcia,Grecia,Armenia,Iran,Libia,Egipt,Kuweit,Cipru la prepararea prajiturilor de sarbatori sau budincilor. Va doresc tuturor Sarbatori Fericite impreuna cu cei dragi voua.

Ingrediente "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori

Pentru aluat

1 kg gris

1 si 1/3 pahar margarina de palmier  

1/3 pahar ulei de porumb  

1/4 pahar zahar  

1lingurita de condiment “mahlab”  

1 lingura de faina alba  

1 lingurita de drojdie  

1 lingura apa de roze  

1 lingura apa de flori de portocal  

Pentru umplutura de nuci  

1 cana de nuci zdrobite  

1 lingurita de scortisoara macinata  

1/2 lingurita nucsoara macinata  

1/4 lingurita cuisoare macinate  

3 linguri zahar tos

Pentru umplutura de fistic  

1 cana de fistic zdrobit  

3 linguri de zahar tos( sau miere de albine)  

1 lingura apa de roze  

1 lingura apa de flori de portocal

Pentru umplutura de curmale  

1 cana pasta de curmale  

3 linguri zahar pudra  

1 lingura apa de roze

Categorii