"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori
Reteta culinara "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori din categoria Prajituri. Specific Iordania. Cum sa faci "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori
In tarile arabe-Iordania,Liban,Siria si Palestina- “mamool” sunt prajiturile cu care atat musulmanii , cat si crestinii isi servesc oaspetii de sarbatori si au la baza faina de gris. In afara de aceste prajituri , musafirii sunt serviti cu bauturi racoritoare, ciocolata si bomboane speciale pentru sarbatori si cafea amara cu cardamom ,fiarta foarte mult pana devine concentrata. “Mamool” ,” maamoul” sau “mamoul” au 3 umpluturi distincte: nuci, curmale si fistic. Se folosesc pentru a le da forma niste linguri de lemn, in care se pune aluatul si se umple. Dupa forma se stie cu ce sunt umplute: cele cu forma de colacei sunt umplute cu pasta de curmale,cele rotunde cu nuca si scortisoara si cele ovale cu fistic. Condimentul specific acestor prajituri arabesti de sarbatoare este:”mahlab”. “Mahla”,”Mahleb” sau”Mahlepi” este un condiment extras din semintele unei specii de cires:Cerasus mahaleb sau ciresul” St.Lucie” si are aroma asemanatoare cu migdala amara. Este foarte popular in toate tarile Orientului Mijlociu, Turcia,Grecia,Armenia,Iran,Libia,Egipt,Kuweit,Cipru la prepararea prajiturilor de sarbatori sau budincilor. Va doresc tuturor Sarbatori Fericite impreuna cu cei dragi voua.
Ingrediente "Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori
Pentru aluat
1 kg gris
1 si 1/3 pahar margarina de palmier
1/3 pahar ulei de porumb
1/4 pahar zahar
1lingurita de condiment “mahlab”
1 lingura de faina alba
1 lingurita de drojdie
1 lingura apa de roze
1 lingura apa de flori de portocal
Pentru umplutura de nuci
1 cana de nuci zdrobite
1 lingurita de scortisoara macinata
1/2 lingurita nucsoara macinata
1/4 lingurita cuisoare macinate
3 linguri zahar tos
Pentru umplutura de fistic
1 cana de fistic zdrobit
3 linguri de zahar tos( sau miere de albine)
1 lingura apa de roze
1 lingura apa de flori de portocal
Pentru umplutura de curmale
1 cana pasta de curmale
3 linguri zahar pudra
1 lingura apa de roze