Mancare de pastai galbene, cu sos alb

Reteta culinara Mancare de pastai galbene, cu sos alb din categoria Mancaruri de legume. Specific Romania. Cum sa faci Mancare de pastai galbene, cu sos alb

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Mancare de pastai galbene, cu sos alb

 

Pentru că mai aveam câteva pungi de păstăi galbene în congelator, m-am gândit să fac din ele rapid o mâncare ușoară și plăcută. Le-am adăugat un sos alb care-mi place foarte mult, din smântână și muștar, sos pe care l-am făcut într-o cantitate considerabilă, pentru ca păstăile să nu fie doar unse, ci să se cufunde în el. Îmi plac mâncărurile cu sosuri bune și gustoase... Am făcut sosul după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/sos-alb-cu-mustar-si-smantana-87795.html

 

INGREDIENTE
500 grame de păstăi galbene prefierte, de la congelator Pentru sos: 1 ceapă roție medie 2-3 căței de usturoi 2 linguri de ulei de floarea soarelui 50-75 grame de unt 1 lingură încărcată de muștar clasic 2-3 linguri încărcate de smântână grasă (cam 100 ml) 2 lingurițe de amidon alimentar (făină albă) 200 ml de supă concentrată

Dacă sunt prefierte, păstăile trebuie să mai fiarbă în apă cu sare încă 4-5 minute, după care se strecoară și se pun în bolul de servire.

Dacă păstăile sunt crude, se fierb în apă cu sare, până ce se pătrund (dar să nu se strivească) după care se strecoară și se transferă în bolul de servire.

Sosul se face când păstăile sunt deja gata. Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se înmoaie în tigaia în care s-a pus untul feliat, ca să se topească la foc mic, după ce s-a turnat în prealabil uleiul. Se curăță usturoiul se spală, se mărunțește și se adaugă în tigaie, peste ceapă. Se mai lasă la foc mic încă 2-3 minute, ca să se înmoaie și acesta.

Când s-au înmuiat atât ceapa, cât și usturoiul, se adaugă muștarul și se amestecă pentru uniformizare. Când muștarul ”s-a dezlegat” în tigaie se adaugă supa bază/concentrată și se lasă tigaia la foc mic, supravegheat, până ce mai scade puțin lichidul.

Amidonul (făina) se adaugă în smântână și se amestecă, să nu se formeze cocoloașe, după care se subțiază cu puțină apă rece. Când amestecul este uniform, se adaugă în tigaie și se lasă la foc mic, încă 2-3 minute, amestecând întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului.

Când sosul s-a îngroșat, se ia de pe foc și se toarnă peste păstăile din bol, în așa fel încât să le cuprindă. Se amestecă ușor, ca să nu se strivească păstăile, se decorează mâncarea cu frunze de pătrunjel și felii de ceapă roșie și apoi se servește imediat, caldă.

Ingrediente Mancare de pastai galbene, cu sos alb

500 grame de păstăi galbene prefierte, de la congelator

Pentru sos:

1 ceapă roție medie

2-3 căței de usturoi

2 linguri de ulei de floarea soarelui

50-75 grame de unt

1 lingură încărcată de muștar clasic

2-3 linguri încărcate de smântână grasă (cam 100 ml)

2 lingurițe de amidon alimentar (făină albă)

200 ml de supă concentrată

Categorii