Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)

Timp de preparare o ora si 15 minute

Dificultate Redusa

Sursa reteta Gustos.ro

Instructiuni de preparare Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)

Se curata bobul verde si setaie in bucati de cca 2-3 cm. Se spala bine si se lasa la scurs . Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei de masline pana devine aurie; se adauga pastaile de bob si se mai calesc impreuna in ulei 3-4 minute. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga ½ de pahar de apa; se lasa in oala de fiert sub-presiune 45 de minute. Se serveste cu lipie arabeasca ca mancare de post. Se poate servi si ca garnitura langa ficatei de pui. Pofta buna!

Ingrediente Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)

Bobul de gradinaeste originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni

evrei

greci

romani

care o foloseau in alimentatie

dar si ca ofranda adusa zeilor.

Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba

broad bean

fava bean

faba bean

field bean

bell bean

or tic bean.

Bobul are intrebuintari multiple. Astfel

in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere

semintele verzi si uscate

ajunse la maturitate

iar

uneori

chiar frunzele

preparate sub diferite forme: salate

supe

ciorbe

soteuri

mancare

creme. Semintele

uscate

prajite si macinate

se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea

iar sub forma de faina

in amestec cu cea de grau sau de secara

servesc la prepararea unui sortiment de paine. Toate partile plantei constituie un bun furaj pentru animale

iar din frunze se poate extrage acid citric.

Valoarea alimentara a partilor comestibile rezida mai ales din cont inutul ridicat in proteine

care in boabele uscate poate atinge 25 - 30% si in vitaminele C

B1

caroten.

Datorita continutului relativ scazut in hidrati de carbon bobul este recomandat si obezilor. Pastaile tinere si boabele verzi sunt perfect digerabile si au proprietati relativ astringente

constituind un remediu pentru deranjamente stomacale.

Favism este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata.

Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment.

In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) .

In tarile arabe se folsesc pastaile in prepararea unor supe cu carne,”maglubeh” cu pastai,mancare scazuta in ulei de masline fara carne.

Boabele verzi se folosesc la prepararea unei” maglubeh” cu boabe sau a diferitelor pilafuri.

Boabele uscate se folosesc la faimoasele mancaruri arabesti care au devenit populare si in Europa:” foul” si “falafel”.

De asemenea fac parte din ingredientele unor mancaruri mai putin cunoscute pe plan international dar foarte populare in lumea araba cum ar fi “bessara”.

Avem nevoie de :

-1 kg bob verde de gradina

-1/2 legatura de coriandru

-1 ceapa medie

-1/2 lingurita de sare( sau dupa gust)

-piper proaspat macinat dupa gust

-4-5 linguri ulei de masline

-1/2 pahar de apa

Categorii