Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)

Instructiuni de preparare Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)
Ingrediente Mancare scazuta de bob verde -“Foul akhdar bi zeit”( de post)
Bobul de gradinaeste originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni
evrei
greci
romani
care o foloseau in alimentatie
dar si ca ofranda adusa zeilor.
Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba
broad bean
fava bean
faba bean
field bean
bell bean
or tic bean.
Bobul are intrebuintari multiple. Astfel
in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere
semintele verzi si uscate
ajunse la maturitate
iar
uneori
chiar frunzele
preparate sub diferite forme: salate
supe
ciorbe
soteuri
mancare
creme. Semintele
uscate
prajite si macinate
se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea
iar sub forma de faina
in amestec cu cea de grau sau de secara
servesc la prepararea unui sortiment de paine. Toate partile plantei constituie un bun furaj pentru animale
iar din frunze se poate extrage acid citric.
Valoarea alimentara a partilor comestibile rezida mai ales din cont inutul ridicat in proteine
care in boabele uscate poate atinge 25 - 30% si in vitaminele C
B1
caroten.
Datorita continutului relativ scazut in hidrati de carbon bobul este recomandat si obezilor. Pastaile tinere si boabele verzi sunt perfect digerabile si au proprietati relativ astringente
constituind un remediu pentru deranjamente stomacale.
Favism este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata.
Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment.
In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) .
In tarile arabe se folsesc pastaile in prepararea unor supe cu carne,”maglubeh” cu pastai,mancare scazuta in ulei de masline fara carne.
Boabele verzi se folosesc la prepararea unei” maglubeh” cu boabe sau a diferitelor pilafuri.
Boabele uscate se folosesc la faimoasele mancaruri arabesti care au devenit populare si in Europa:” foul” si “falafel”.
De asemenea fac parte din ingredientele unor mancaruri mai putin cunoscute pe plan international dar foarte populare in lumea araba cum ar fi “bessara”.
Avem nevoie de :
-1 kg bob verde de gradina
-1/2 legatura de coriandru
-1 ceapa medie
-1/2 lingurita de sare( sau dupa gust)
-piper proaspat macinat dupa gust
-4-5 linguri ulei de masline
-1/2 pahar de apa