Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie

Reteta culinara Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie din categoria Mancaruri cu carne. Specific Romania. Cum sa faci Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie

 

  Este o rețetă simplă și gustoasă, din puține ingrediente și care se prepară foarte repede și ușor. Iar în varianta fără costiță, aceasta mâncare este ideală, în zile de post!            

5-6 cartofi, mai mari 200-250 g costiță de porc, afumată (sau șunculiță tărănească, afumată) 1-2 bucăți ceapă uscată (sau verde) 5-6 căței de usturoi 1-2 roșii proaspete (sau pulpă de roșie, conservată) 1-2 bucăți rădăcină de morcov 1 rădăcină de pătrunjel 1 bucată mică de țelină (opțional) 3-4 linguri de ulei pentru sotat legumele 2-3 linguri suc de roșii (sau pastă de roșii, bulion), opțional 1 legătură pătrunjel verde, tocat mărunt (sau mărar, dacă vă place!) sare, după gust piper măcinat, după gust boia de ardei dulce/iute, după gust 1 crenguță de cimbru uscat sau verde (opțional)

Pasul 1. Curățăm și spălăm bine legumele. Ceapa și usturoiul le tocăm cât de mărunt vrem, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele sau cubulețe, la fel și roșiile. Cartofii îi tăiem cubulețe sau bucăți de mărimea dorită iar costița o tăiem felii nu prea groase, cam de 1 cm. Din bucata pe care o aveam, au rezultat 5 felii.

Observatie: Morcovii și pătrunjelul putem să-i dăm și prin răzătoarea mare, dacă dorim!

Pasul 2. Încingem uleiul, într-o tigaie, rumenim puțin costița, pe ambele părți și o scoatem pe o farfurie. Apoi sotăm legumele, mai întâi călim ceapa până ce se înmoaie și devine ca sticla, cam 3-4 minute, apoi punem rădăcinoasele și le călim împreună, nu mai mult de 2-3 minute. Adăugăm roșiile și le călim împreună, doar vreo 4-5 minute.

Observatie1: Dacă dorim să fie mai lite, putem prăji separat costița și să eliminăm grăsimea lăsată!

Observatie2: Dacă dorim ca mâncarea să fie de post, atunci renunțăm la costiță și sotăm doar legumele!

Pasul 3. Punem apoi cartofii, sucul de roșii, crenguța de cimbru și 1-2 căni cu apă, ca să le cuprindă și lăsăm să fiarbă, cam 20-30 minute (verificăm înțepând cartofii cu o furculiță)! Când sosul este de consistența dorită, oprim focul, adăugăm costița (sau nu, în varianta de post!) și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei, după gust. Pentru un plus de savoare, acuma adăugăm și usturoiul tocat/pisat și verdeața de pătrunjel, tocată mărunt! Punem capacul și lăsăm să se asezoneze gusturile.

Servim mâncărica de cartofi cu costiță afumată, ornată cu verdeață și alături de o salată sau de murăturile preferate! Eu am ales castraveți murați!

Poftă bună!

 

 

 

 

Ingrediente Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume, la tigaie

5-6 cartofi, mai mari

200-250 g costiță de porc, afumată (sau șunculiță tărănească, afumată)

1-2 bucăți ceapă uscată (sau verde)

5-6 căței de usturoi

1-2 roșii proaspete (sau pulpă de roșie, conservată)

1-2 bucăți rădăcină de morcov

1 rădăcină de pătrunjel

1 bucată mică de țelină (opțional)

3-4 linguri de ulei pentru sotat legumele

2-3 linguri suc de roșii (sau pastă de roșii, bulion), opțional

1 legătură pătrunjel verde, tocat mărunt (sau mărar, dacă vă place!)

sare, după gust

piper măcinat, după gust

boia de ardei dulce/iute, după gust

1 crenguță de cimbru uscat sau verde (opțional)

Categorii