Mancarica de prune uscate si afumate, cu frecatei

Reteta culinara Mancarica de prune uscate si afumate, cu frecatei din categoria Mancaruri de post. Specific Romania. Cum sa faci Mancarica de prune uscate si afumate, cu frecatei

Timp de preparare 60 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Mancarica de prune uscate si afumate, cu frecatei

 

În fiecare post, fac o singură dată mâncărică de prune uscate și afumate. Prunele uscate se pot prepara doar cu sos caramelizat, îngroșat cu puțină făină (amidon alimentar) sau cu orez (plus același sos). Este o mâncare economică, de post și veche de mai mult de 100 de ani, de care mulți nu știu... De data aceasta am preferat să le fac cu frecăței (de care mai auzisem, fără să-i prepar) ceva în genul tăițeilor de post, al "răzăliturii", sau "răzălăilor", cum li se mai spune în Ardeal. Există și în comerț unele paste făinoase similare, ca formă. Și am ales să prepar prunele cu frecăței pentru că am dat peste rețeta de "Frecăței moldovenești" a Elenei Rusu, din lucrarea "Din bucătăria țărănească tradițională". În această lucrare sunt mâncăruri vechi de mai mult de o sută de ani, iar de unele dintre ele știam și eu, de la mămica, sau de la bunica. Evident, am făcut unele modificări în ceea ce privește rețeta... Frecățeii moldovenești din lucrare sunt fierți în apă cu sare și zahăr (și serviți așa, ca atare, precum mucenicii din Muntenia), or eu i-am făcut sărați, i-am fiert în apă cu sare și apoi i-am adăugat în mâncărica mea de prune, pentru că n-am vrut să folosesc orez și de asemenea, pentru că n-am vrut să mânânc cu pâine. Aceste paste făinoase de casă (și de post) înlocuiesc foarte bine atât orezul, cât și pâinea.  

Ingrediente Mancarica de prune uscate si afumate, cu frecatei

250 grame de prune uscate și afumate

1 ceapă (roșie)

4 căței de usturoi

ulei pentru călit ceapa și usturoiul

2 linguri de zahăr tos, pentru caramel

2 linguri de făină albă pentru îngroșat sosul

1 lingură de zahăr tos pentru a îndulci sosul

Pentru frecăței

50 grame de făină albă

sare

apă

făină pentru modelat

Categorii

Pilaf cu spanac - Rețeta simplă și gustoasă de post

Pilaf cu spanac - Rețeta simplă și gustoasă de post

Reteta culinara Pilaf cu spanac - Rețeta simplă și gustoasă de post din categoria Mancaruri de legum

Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo - Reteta gustoasa si usoara

Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo - Reteta gustoasa si usoara

Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo - Reteta gustoasa si usoara - Cum se prepara aceasta Mancare

Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo

Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo

Reteta culinara Mancare cu vinete, dovlecei si chorizo din categoria Mancaruri cu carne. Specific Ro

Ciulama de ciuperci cu mărar - Rețeta simplă și gustoasă

Ciulama de ciuperci cu mărar - Rețeta simplă și gustoasă

Ciulama de ciuperci cu mărar - Rețeta simplă și gustoasă - Cum se prepara aceasta Ciulama de ciuperc

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

Reteta culinara Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă din categoria

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri - Cum se prepa

Dovlecei umpluți cu brânzeturi - Gustarea rapidă și delicioasă

Dovlecei umpluți cu brânzeturi - Gustarea rapidă și delicioasă

Dovlecei umpluți cu brânzeturi - Gustarea rapidă și delicioasă - Cum se prepara acesti Dovlecei umpl

Cartofi noi, cu usturoi și parmezan - Garnitura plină de savoare și aromă

Cartofi noi, cu usturoi și parmezan - Garnitura plină de savoare și aromă

Cartofi noi, cu usturoi și parmezan - Garnitură plină de savoare și aromă - Cum se prepara acesti Ca