Moussaka de vinete

Reteta culinara Moussaka de vinete din categoria Mancaruri cu carne. Specific Grecia. Cum sa faci Moussaka de vinete

Timp de preparare 90 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Moussaka de vinete

 

Am primit o plasa plina de vinete si prima reteta ce mi-a venit in minte a fost reteta de moussaka pe care nu am facut-o de mult Azi am gatit-o si a iesit atat de buna ca neaparat vreau sa o impartasesc cu voi. Nu sustin ca e reteta originala -am gatit-o in functie de gustul meu- ceea ce fac cu fiecare fel de mancare gatit .

2-3 vinete aprox 400 gr carne tocata 1 ceapa medie, usturoi proaspat ullei de masline, dafin, cimbru proaspat, sare, piper, praf de usturoi,putin chimen si scortisoara, boia, ardei iute (optional) 3 rosii bine coapte 1/2 pahar suc de rosii 1/2 pahar vin alb 1/2 pahar supa de carne aprox200 ml sos bechamel felii de cascaval sau razuit parmezan ras

- Pregatim vinetele-se taie in felii nu foarte subtiri si le presaram cu sare, piper si praf de usturoi apoi punem putin ulei de masline, amestecand sa cuprinda toate feliile. In tava de cuptor punem hartie de copt si asezam feliile de vinete-le dam la cuptor la 180ºC pana se coc-scoatem si pastram pana facem carnea.

- Intr-o cratita punem ceapa tocata marunt cu ulei de masline la calit. Adaugam foaie de dafin si cimbru proaspat-eu am pus si ardei iute dar e optional. Cand s-a rumenit putin ceapa adaugam boia (cca 1 lta) si apoi punem carnea. Eu am folosit carne de vita tocata (partea mai grasa)-lasam sa se caleasca bine si aduagam usturoiul si rosiile taiate cubulete. Se pot folosi rosii proaspete dar bine coapte sau in conserva . DUpa 5 minute adaugam si pasta /sucul de rosii si apoi vinul-lasam sa fiarba la foc mare pana scade lichidul -adaugam condimentele -sare, piper, putin chimen praf si foarte putina scortisoara (dupa gust) -turnam supa si lasam sa fiarba pana se ingroasa sosul. 

- Intr-un vas termorezistent punem pe fund putin bechamel (e un sos facut din unt+faina+lapte) si aranjam straturi de vinete+carne+felii de cascaval /sau mozarella+vinete+carne+vinete+ sos bechamel. Deasupra sosului punem parmezan razuit

- Dam la cuptorul incins pentru cca 20-30 minute-cand se rumeneste deasupra. 

-Lasam sa se mai racesca si apoi portionam.

 

Ingrediente Moussaka de vinete

2-3 vinete

aprox 400 gr carne tocata

1 ceapa medie, usturoi proaspat

ullei de masline, dafin, cimbru proaspat, sare, piper, praf de usturoi,putin chimen si scortisoara, boia, ardei iute (optional)

3 rosii bine coapte

1/2 pahar suc de rosii

1/2 pahar vin alb

1/2 pahar supa de carne

aprox200 ml sos bechamel

felii de cascaval sau razuit

parmezan ras

Categorii