Musaca din vinete și dovlecei
Reteta culinara Musaca din vinete și dovlecei din categoria Mancaruri cu carne. Specific Grecia. Cum sa faci Musaca din vinete și dovlecei
Timp de preparare 120 minute
Sursa reteta Bucataras.ro
Instructiuni de preparare Musaca din vinete și dovlecei
Acest fel de mâncare minunat a fost pe lista de testare și de încercare de mult timp. In fine, mi-am alocat timpul si resursele pentru delicioasa musaca, avand la indemana produse sigure, adica nealterate din gradina unor prieteni. Acum că l-am pregătit și l-am savurat cu plăcere, va intra în colecția de rețete de suflet de la Panacris. Creste, rabdare si pofta buna!
Vinete 2 bucati mari, dovlecel 1 bucata mare de aprox. 1000 g, ulei de măsline aprox. 50 ml, amestec de carne tocata (porc + vita) aprox. 1000 g, ceapa galbena 2 bucati, ardei gras colorati (rosu galben) 4 bucati, morcovi 2 bucati, ulei de floarea soarelui 2 linguri, lingouri aprox. 500 ml, Oua 8 bucati, Mozzarella mini aprox. 400 g, mozzarella rasa aprox. 100 g, sare de mare, piper proaspăt măcinat, boia de ardei, oregano aprox. 1 lingura, smantana de gatit aprox. 500 ml.Pentru inceput se spala vinetele, nu le curata de coaja, apoi se taie feliile de aprox. 1 cm, se presară cu un praf de sare și se lasă la odihnit cca. 20 de minute.
Dovleceii se curăță, se dau prin răzătoare și se taie în jumătate. 1 cm, se presară cu un praf de sare și se lasă la odihnit cca. 20 de minute.
Intre timp se curata ceapa, ardeii si morcovii, se toaca marunt, ii macin intr-un robot de bucatarie, apoi ii pun la calit in ulei de floarea soarelui la foc mic cca. 10 minute, apoi se lasa la racit.
Dupa 20 de minute de sare, vinetele si dovlecelul se spala cu exces de sare, se usuca si se coace pe un gratar incins stropit cu ulei de masline sau eventual intr-o tigaie si se prajesc pe ambele parti, pana se inmoaie putin, aprox. 2 minute pe fiecare parte.
Carnea tocata se combina cu amestecul de legume calite (ceapa, piper si morcovi), se condimenteaza cu sare, piper, se adauga 2 oua, bonus 2 linguri supa de rosii, mai groasa, amestecand bine pana se omogenizeaza toate ingredientele. .
Într-un vas termorezistent sau o tavă mai înaltă se începe asamblarea mușchiului.
Se pune primul strat de vinete prajite pe fund si pereti, 2-3 linguri de bulion, apoi un strat de carne amestecat cu legume, cateva bilute de mozzarella, apoi un strat de dovleac prajit, din nou un strat de carne si bilute de mozzarella, apoi acoperiți cu un ultim strat de vinete prăjite.
Pentru sos se amesteca smantana de gatit cu 6 oua si restul bulionului, pana se obtine un sos omogen.
Se presara mozzarella rasa peste musaca formata, apoi se toarna sosul de smantana si bulionul, se condimenteaza oregano si apoi se coace in cuptorul preincalzit pentru cca. 45 de minute la 180 de grade.
Rețeta este puțin elaborată, dar a doua oară va fi mult mai ușoară.
Se serveste simplu fierbinte ca atare sau insotita de smantana.
Bafta si bafta!
Ingrediente Musaca din vinete și dovlecei
Vinete 2 bucăți mărișoare, Dovlecel 1 bucată mare de cca. 1000 g, Ulei de măsline cca. 50 ml, Carne tocată mixtă (porc+vită) cca. 1000 g, Ceapă galbenă 2 bucăți, Ardei grași colorați (roșu galben) 4 bucăți, Morcovi 2 bucăți, Ulei de floarea soarelui 2 linguri, Bullion cca. 500 ml, Ouă 8 bucăți, Mozzarella mini cca. 400 g, Mozzarella rasă cca. 100 g, Sare de mare, Piper proaspăt măcinat, Boia de ardei dulce, Oregano cca. 1 lingură, Smântână de gătit cca. 500 ml.