Oua in sos basquaise

Reteta culinara Oua in sos basquaise din categoria Aperitive / Garnituri. Specific Spania. Cum sa faci Oua in sos basquaise

Timp de preparare 120 minute

Sursa reteta Bucataras.ro

Instructiuni de preparare Oua in sos basquaise

 

Când am preparat zilele trecute sosul basquaise, am făcut-o pentru că voiam să savurăm o specialitate spaniolă specifică orașului Bilbao ( ”Piperade version Bilbao”). Sunt niște ouă servite în sos basquaise, cu cârnați (chorizo), un preparat simplu, dar gustos, al bucătăriei familiale basce, considerat un fel principal (așa l-am savurat și noi) sau un ”brunch” de duminică. Și pentru că l-am considerat un fel principal, am făcut câte două ouă, pentru fiecare, deși rețeta cu patru ouă este pentru patru persoane. Ouăle pot fi preparate direct în sos, la cuptor, dar cum asta durează cam mult, suntem sfătuiți să facem ouă poșate pe care să le adăugăm în sos, după ce a mai scăzut un pic în cuptor. În rețeta originală, decorul verde era asigurat de un ardei verde-verde, tăiat mărunt și presărat pe toată suprafața preparatului. Mie mi s-a părut că deja sunt destui ardei în sos, așa că am folosit pătrunjel tocat, mai ales că nici nu prea îmi place ardeiul gras crud. Bineînțeles, se recomandă folosirea unor ingrediente spaniole (brânză, chorizo) dar cum acestea nu sunt chiar întotdeauna la îndemâna noastră, am adaptat rețeta folosind ingrediente autohtone.

 

INGREDIENTE
4 ouă 80-100 grame de chorizo (cârnați condimentați) 50 grame de mozzarella (cașcaval) Pentru sos: 2 felii de jambon 1 ardei gras roșu 1 ardei gras verde 2-3 roșii coapte 1 ceapă galbenă medie (cam 100 grame) 2-3 căței de usturoi 1 linguriță de boia de ardei iute sare piper Pentru decor: 1/2 ardei gras verde (pătrunjel tocat)

Se prepară sosul basquaise, după rețeta:

https://www.bucataras.ro/retete/sos-basquaise-94055.html

Când sosul este gata, se toarnă într-un vas termorezistent (sau de ceramică) după care se dă la cuptor, pentru 10-15 minute, ca să mai scadă puțin.

Între timp se răzuiește cașcavalul și se prăjesc feliuțele de chorizo (cârnat) în puțin ulei și la foc mic. Când sunt gata, feliuțele se scot pe o farfurioară și se lasă în așteptare.

Când sosul a mai scăzut puțin, se scoate tava din cuptor și se fac patru adâncituri în care se pune cașcavalul răzuit. În fiecare dintre ele se pune câte un ou și apoi se dă tava din nou la cuptor. (Pentru că prepararea ouălor la cuptor durează mult, este mai ușor (și chiar recomandat) să se poșeze între timp și apoi să se adauge, gata preparate în adânciturile aplicate în suos și umplute cu brânză răzuită.

Se adaugă rondelele de chorizo (cârnat) și se decorează cu ardei gras verde, tăiat mărunt, sau cu pătrunjel tocat, așa cum am făcut eu.

Ingrediente Oua in sos basquaise

4 ouă

80-100 grame de chorizo (cârnați condimentați)

50 grame de mozzarella (cașcaval)

Pentru sos:

2 felii de jambon

1 ardei gras roșu

1 ardei gras verde

2-3 roșii coapte

1 ceapă galbenă medie (cam 100 grame)

2-3 căței de usturoi

1 linguriță de boia de ardei iute

sare

piper

Pentru decor:

1/2 ardei gras verde (pătrunjel tocat)

Categorii